Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel československý lyžař, který v cyklistické helmě bojoval o olympijskou medaili

Sportovní komunitu a fanoušky zimních sportů zasáhla smutná zpráva. V moravské metropoli zemřel ve středu 7. prosince ve věku třiadevadesáti let československý olympijský reprezentant Jaroslav Bogdálek. Svůj život zasvětil lednímu hokeji a alpskému lyžování.

Moravský rodák objevil svoji vášeň pro zimní sporty v brněnských Žabovřeskách, kde začínal s ledním hokejem. V devatenácti letech se probojoval až do jednoho z prvních brněnských hokejových týmů ZJS Zbrojovka Spartak Brno, kde na pozici středního útočníka působil do roku 1952. Kromě ledové plochy začal mít Bogdálek zálusk také na lyžování, v němž se i přes pozdní seznámení se sportem vypracoval do reprezentace.

Právě v lyžování se Bogdálkovi podařilo získat třináct titulů mistra Československa a zařadil se k předním sjezdařům střední Evropy. Účastnil se také dvou mistrovství světa a do povědomí veřejnosti se dostal rovněž svým výkonem na olympijských hrách v italské Cortině. Ve šponovkách, svetru a s cyklistickou přilbou na hlavě, což tehdy nebylo zvykem, bojoval na sjezdovce o medailové umístění.

Stupně vítězů ale brněnskému rodákovi unikly po pádu, kvůli kterému olympijský závod nedojel. Ze slalomu si odvezl 29. místo a z obřího slalomu 34. místo. Souběžně s koncem aktivní kariéry vykonával Bogdálek funkci státního trenéra. Po olympiádě odešel zpět do Brna, kde vyučoval na průmyslovce a později na Vysokém učení technickém v Brně. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Miloslava Vlašice

Štítky jaroslav bogdálek, úmrtí, vzpomínka, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel československý lyžař, který v cyklistické helmě bojoval o olympijskou medaili  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.