Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno chce MotoGP. Vedení města dnes schválilo dotaci Na Velkou cenu pro letošní i příští ročník

Zastupitelé Brna dnes podpořili variantu konání motocyklové Grand Prix v letošním i příštím roce, přičemž zalistovací poplatek za oba ročníky bude sedm milionů eur (asi 190 milionů korun). Na oba ročníky dá město maximálně 60 milionů korun. Stát přislíbil na oba závody podporu 85 milionů. Desítky milionů dává na akci každoročně i Jihomoravský kraj. Závody se letos mají jet od 7. do 9. srpna.

Velkou cenu na Masarykově okruhu uspořádá spolek kraje a města. S promotérskou společností Dorna má uzavřenou smlouvu na pořádání pěti ročníků, letos se uskuteční pátý a smlouva tím měla vypršet. Původně měl stát letošní závod 120 milionů korun, ale situaci zkomplikovala pandemie koronaviru, kvůli které se pojede buď bez diváků, nebo s omezeným počtem lidí.


POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj podpořit konání MotoGP navzdory problémům s rozpočtem a bez diváků?

Pojede se letos v Brně MotoGP? O budoucnosti letošního seriálu Velké ceny se rozhodne v následujících dnech. Spolek pro MotoGP, který tvoří statutární město Brno a Jihomoravský kraj, vyjednal pro letošní seriál, který by se jel bez diváků, s...


Zástupci kraje a města proto jednali s Dornou, aby letos zalistovací poplatek snížila kvůli výpadku peněz ze vstupného. Výsledkem byl návrh na pořádání letošního ročníku za milion eur (27 milionů korun) s tím, že se příští rok pojede závod znovu i s diváky a zalistovací poplatek za licenci bude stát šest milionů eur (asi 162 milionů korun). Část lidí už si totiž lístky koupila.

Závod nebo insolvence spolku

Brněnští zastupitelé měli na stole dvě varianty. Jednou byla podpora letošního a příštího ročníku, druhou nepořádání letošních závodů a poslání pořadatelského spolku kraje a města do insolvence. Zastupitelé se přiklonili k variantě pořádání závodů s tím, že město dá na oba ročníky maximálně 60 milionů korun. Hlasovalo pro to 33 zastupitelů, jeden byl proti a osm se zdrželo. Ve čtvrtek bude o Grand Prix jednat i zastupitelstvo Jihomoravského kraje.

Letošní brněnská zastávka MS je v plánu od 7. do 9. srpna. Před ní se přerušený šampionát znovu rozjede dvěma červencovými závody v Jerezu ve Španělsku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky motogp, dorna, licence, budoucnost, dotace, koronavirus, Brno, Grand Prix, poplatek, Jihomoravský kraj, pandemie covidu-19, Masarykův okruh, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce MotoGP. Vedení města dnes schválilo dotaci Na Velkou cenu pro letošní i příští ročník  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.