Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pyrotechnici v Brně likvidovali bombu z druhé světové, měla v sobě třicet kilo trhaviny

Na začátku týdne zaměstnaly nejen královopolské policisty hned dva nálezy pyrotechniky. V pondělí šlo o vojenskou raketu z druhé světové války. Bomba obsahovala třicet kilo trhaviny. V úterý zase muž našel tříštivé minometné granáty a munici. V obou případech si munici k likvidaci odvezli pyrotechnici.

K pondělnímu nálezu přivolal policisty jednatřicetiletý Brňan, který se u zahrádkářské kolonie Kopaniny pohyboval s detektorem kovů.  Hlídka místo nálezu zabezpečila a vyčkala příjezdu specialistů z brněnské expozitury pyrotechnické služby.

Ti potvrdili, že jde o dělostřeleckou raketu s třiceti kily trhaviny a pravděpodobně odjištěným nárazovým zapalovačem.  Velmi nebezpečný nález nebylo možno zlikvidovat na místě, musel se opatrně vykopat. Následovalo více než sedm hodin perné práce tří mužů, po které bylo možno raketu vyzvednout a převézt k bezpečné likvidaci.

"Vyžádali jsme si i asistenci hasičů, kteří místo nasvětlili.  Právě v tomto období evidujeme časté nálezy munice, ať už za nimi stojí hledači kovů nebo stavební či zemědělské práce. Důležité je takové nálezy i hned oznámit, a pokud to jde i zabezpečit místo nálezu do příjezdu policie. V žádném případě s podezřelými předměty nemanipulujte a už vůbec je nikam nenoste," vyzval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb.

V úterý narazil zase muž v ulici Žebětínek při výkopových pracech na tříštivé minometné granáty a další munici. "I tento nález si odvezli pyrotechnici k likvidaci," dodal Šváb.

Zdroj: PČR

Štítky Brno, druhá světová válka, Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pyrotechnici v Brně likvidovali bombu z druhé světové, měla v sobě třicet kilo trhaviny  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.