Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Střelec z Brna byl zadržen v Martině, hrozí mu až 20 let vězení

Slovenská policie zadržela ve čtvrtek v Martině na základě českého zatykače jednadvacetiletého Lukáše Minaříka, který je podezřelý ze střelby a loupeže v Brně. Nyní mu za pokus o vraždu hrozí až 20 let vězení. K činům použil zbraň, kterou ukradl otci. Ten ji má v držení legálně. Motiv střelby není stále známý. Minařík je v policejní cele na Slovensku. Kdy bude vydán do Česka, nelze odhadnout, řekl novinářům jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

"Motiv činu neznáme. Hodně hrál počítačové hry. Zda byl v době činu pod vlivem drog či alkoholu, to se teprve pokusíme zjistit," řekl kriminalista Antonín Hrdlička. Mladík je bez zaměstnaní, dosud nebyl trestán, dříve asi užíval marihuanu.

Motivů mohlo být více; možná se chtěl mladík zmocnit auta, mohl být pod vlivem omamných látek. Zda netrpí duševní poruchou, budou po jeho návratu do vlasti zkoumat psychiatři.

V pondělí krátce před 13:00 mladík podle kriminalistů skočil v Brně-Žebětíně těsně před přijíždějící osobní auto. Když řidič spatřil v jeho ruce zbraň, z místa ihned ujel. Výstřel tehdy nepadl. Informace o tomto útoku zveřejnila policie až dnes.

Krátce po něm se stal druhý útok. Další auto mladíkovi zastavilo. Podle Hrdličky útočník vystřelil na hlavu jednasedmdesátiletého řidiče. Senior ale v tu chvíli, patrně podvědomě, cuknul hlavou. Výstřel mu proto nezpůsobil těžké poranění. Řidič odjel o kus dál, kde mu kolemjdoucí přivolali zdravotnickou záchrannou pomoc. Už byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení.

Později mladík odjel do Brna-Bystrce, kde přepadl prodejnu s potravinami - večerku. Odnesl si z ní cigarety a hotovost. Do pátrání po něm se zapojily stovky policistů v terénu. Vše bylo marné. Kriminalistům se ale v úterý podařilo vypátrat, že jde o mladíka pocházejícího ze Žebětína, který odjel na Slovensko.

Slovenská policie jej ve čtvrtek zadržela v Martině i se zbraní jeho otce. Nekladl odpor. Nyní musí rozhodnout tamní soud o jeho vydání do ČR. Pokud bude Minařík souhlasit, vydávací řízení bude trvat do deseti dní. Pokud bude proti, může se vléct týdny. Ve vlasti jej čeká obvinění z pokusu o vraždu, loupeže, nebezpečného vyhrožování, krádeže a nedovoleného ozbrojování.

"V souvislosti s pátráním jsme vyslechli stovky osob. Chtěl bych poděkovat mnoha lidem, kteří se nám snažili pomoci a dále slovenským kolegům za příkladnou spolupráci," dodal Tržil.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, zbraň, policie, Česko, Slovensko, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střelec z Brna byl zadržen v Martině, hrozí mu až 20 let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.