Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Soud v Brně měl řešit případ vydání knihy zpochybňující fakta o holokaustu. Jednání bylo přesunuto

Městský soud v Brně ani napodruhé neotevřel kauzu vydání knihy Holocaust pod lupou. Jednání bylo poprvé odloženo na konci srpna, nyní znovu kvůli nedoručenému předvolání. Obžalovaní jsou viněni z popírání genocidy a účasti v organizované zločinecké skupině. Proces se přesouvá na konec října.

Soud nezačal ani napodruhé

Městský soud v Brně dnes nakonec nezahájil projednávání případu vydání knihy Germara Rudolfa Holocaust pod lupou, která zpochybňuje holokaust. „Jeden ze zmocněnců obžalované firmy neměl od soudu doručeno předvolání v řádném termínu. Začátek hlavního líčení se tak přesunul na konec října,“ řekla novinářům státní zástupkyně Tereza Paseková.

Žalobkyně viní z účasti v organizované zločinecké skupině a popírání genocidy čtyři lidi a tři firmy. Hlavní líčení mělo původně začít na konci srpna, tehdy byl o případ ze strany veřejnosti značný zájem. Dnešní dění před soudní síní proběhlo v mnohem klidnější atmosféře než před měsícem. Dorazili pouze novináři, zatímco obžalovaní ani jejich příznivci se na místě neukázali.

Policie zasahovala v bytech lidí okolo nakladatelství Guidemedia. Vydávají nacistické knihy popírající holokaust

Včera v Brně proběhlo hned několik domovních prohlídek u lidí, kteří stojí za nakladatelstvím Guidemedia. Policie řeší vydání knihy Germara Rudolfa Holocaust pod lupou, která holokaust popírá. Nakladatelství se již delší dobu věnuje vydáváním...

Projevy Hitlera i protižidovská kniha

Kniha zpochybňující holokaust byla vydána v Česku v roce 2016 nakladatelstvím Guidemedia. Případ souvisí s policejním zásahem z června 2020, kdy detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu spolu s rakouskou policií zasahovali v nakladatelství a u lidí s ním spojených. O rok později bylo vzneseno obvinění, ale kvůli stížnostem bylo zrušeno. Policie však trestní stíhání obnovila loni v létě.

Brněnské nakladatelství Guidemedia už dříve vydalo projevy Adolfa Hitlera, kvůli kterým následně skončilo před soudem kvůli schvalování genocidy a podpory potlačování lidských práv. Nejvyšší soud ale aktéry obžaloby zprostil. Nakladatelství má za sebou i dílo protižidovské propagandy od Ernsta Hiemera, které popisuje židy jako jedovatou houbu, jak se také kniha nazývá.

Ohodnoť článek

Foto Anna Pospíšilová

Štítky soud, Městský soud v Brně, kniha, nakladatelství, holokaust, židovství, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Brně měl řešit případ vydání knihy zpochybňující fakta o holokaustu. Jednání bylo přesunuto  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.