Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Podvodníci lidem posílají výzvy k zaplacení pokut. Policie vysvětlila, jak poznat, že jde o podvod

Policie v minulém týdnu řešila jendání podvodníků, kteří se snažili obrat muže z Vyškova o desítky tisíc na základě smyšlené pokuty. Muži přišla falešná výzva skrze sms, policie však upozorňuje, že někdy podvodníci využívají také telefonáty. Policie však nikdy výzvy k zaplacení pokuty za přestupek nerozesílá skrze sms, mail, ani přestupce nekontaktuje telefonicky.

Muži z Vyškova přišly dvě identické sms, kde ho podvodníci vyzvali k zaplacení pokuty za rychlost prostřednictvím odkazu, po jehož navštívení se zobrazila stránka tvářící se jako oficiální stránka ministerstva. Na ní byly informace o tom, že muž překročil rychlost a je potřeba uhradit pokutu. Muž se podle policie na těchto stránkách přihlásil do internetového bankovnictví a podvodníkům tím poskytl údaje ke svému účtu. Tím muž přišel o téměř deset tisíc korun.

Muže následně kontaktoval falešný bankéř, který mu sdělil, že přes falešný odkaz potvrdil platbu mobilnímu operátorovi a doporučil mu deaktivovat aplikaci smartklíč. „V té době došlo k převodu částky téměř sto tisíc korun ze spořícího účtu na jeho běžný účet. K těmto penězům se však už naštěstí podvodníci nedostali,“ popsala mluvčí policie Alice Musilová.

Falešné odkazy mají v názvu slova jako konto řidiče nebo bodové konto a po kliknutí na ně se objeví výzva k uhrazení údajné pokuty a přihlášení do internetového bankovnictví. Jsou to však falešné stránky vytvořené podvodníky. Někdy podvodníci kontaktují náhodné lidi telefonicky, kdy se volající představí jako policista nebo úředník správního orgánu a sdělí, že se dotyčný dopustil přestupku a pomocí odkazu musí zaplatit pokutu.

„Policisté zdůrazňují, že nikdy výzvy k zaplacení pokuty za přestupek nerozesílají sms zprávami, mailem, ani přestupce nekontaktují telefonicky s výzvou k úhradě. Buďte obezřetní a neprodleně ukončete telefonát z neznámého čísla s podobným scénářem. Neklikejte na zprávy s výzvami k zaplacení, přesměrovaly by vás na falešné stránky podvodníků, pomocí kterých by mohli získat přihlašovací údaje k vašemu internetovému bankovnictví,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením PČR

Štítky doprava, pokuta, podvod, policie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci lidem posílají výzvy k zaplacení pokut. Policie vysvětlila, jak poznat, že jde o podvod  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.