Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Případ týrání zvířat na jatkách v Hraběticích míří k odvolacímu soudu. Jeden odsouzený nechce platit pokutu

Část případu týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na Znojemsku míří k odvolacímu Krajskému soudu v Brně. Okresní soud ve Znojmě za týrání potrestal tři muže, jeden z nich se proti rozsudku odvolal, řekla mluvčí brněnského soudu Klára Belkovová. Na zacházení se zvířaty na jatkách upozornil před dvěma lety zveřejněnými záběry spolek Zvířata nejíme. Zaměstnanci jatek na nich při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopali, dávali jim elektrošoky a radili si, jak seleti šlápnout na hlavu.

Obžalobě čelili Jakub Krnáč, který tehdy na jatkách pracoval podle žalobce bez zaměstnaneckého poměru, a tehdejší zaměstnanci jatek Karel Chytka a Martin Sion. Krnáč, v předchozích letech opakovaně trestaný, jako jediný uvedl, že se cítí vinen, nerozporoval ani žádný důkaz. U znojemského soudu řekl, že svého jednání lituje. Zbylí dva obžalovaní se jednání u soudu neúčastnili, v přípravném řízení vinu popřeli.

Znojemský soud ve věci rozhodl v polovině dubna. Krnáč dostal pravomocně tříletý nepodmíněný trest vězení. Jde však o souhrnný trest, muž je už ve vězení za nesouvisející věc. Chytkovi soud uložil trest 2,5 roku podmíněně odložených na tři roky, Sionovi peněžitý trest 45 000 korun. Případem posledního obžalovaného se bude zabývat odvolací soud. Jednání ve věci je nařízeno na polovinu srpna.

Soud potrestal tři muže za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích. Zaměstnanci do prasat či krav kopali

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na Znojemsku, jeden trest je nepodmíněný, jeden podmíněný a jeden peněžitý. Jakub Krnáč, kterého přivedla eskorta, dostal tříletý nepodmíněný trest vězení. Jde...

Státní zástupce Pavel Toufar v obžalobě popsal skutky trojice z let 2020 až 2022. Podle něj surovým a trýznivým způsobem zacházeli se zvířaty při vykládce a jejich nahánění do objektu jatek, šlo o prasata domácí a tury domácí. Muži zvířata tloukli, v některých případech i zvířata neschopná pohybu, bili je tyčí do hlavy, kopali do nich, opakovaně je popoháněli elektrošoky. Pokud nemohlo zvíře chodit, odtáhli je lanem. Skutků se dopustili v několika popsaných případech Krnáč či Chytka sami či spolu nebo se Sionem.

Podle obhájkyň mužů, kteří vinu popřeli, nebylo prokázané, že by se dopustili trestného činu. Šlo podle nich maximálně o přestupek. Krnáčovi a Chytkovi hrozilo podle žalobce v přísnější sazbě až šest let vězení, Sionovi tři roky.

VIDEO: Soud ve Znojmě se začal zabývat případem týrání zvířat na jatkách v Hraběticích

Okresní soud ve Znojmě se dnes začal zabývat případem špatného zacházení se zvířaty na jatkách v Hraběticích na Znojemsku. Žalobce z trestného činu týrání zvířat viní tři lidi. Před budovou soudu několik aktivistů ze spolku Zvířata nejíme s...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením spolku Zvířata nejíme

Štítky Jihomoravský kraj, soud, chov, ekologie, Znojmo, týrání, jatka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ týrání zvířat na jatkách v Hraběticích míří k odvolacímu soudu. Jeden odsouzený nechce platit pokutu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.