Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Policisté číhali na hranicích se Slovenskem. Zaměřili se na nelegální migraci

Na odhalování nelegální migrace a navazující trestnou činnost se dnes na hranicích se Slovenskem zaměřují desítky policistů. Speciální akce nazvaná Migra má zlepšit spolupráci jednotlivých složek policie i připravenost na nové trendy převaděčů. Navzdory tomu, že je situace s nelegální migrací v porovnání s loňskem klidnější, nechtějí ji policisté podceňovat.

Do celodenní akce v Lanžhotě na Břeclavsku se zapojilo pět desítek policistů z Jihomoravského kraje i cizinecké policie. Spolu s celní správou se zaměří na odhalování nelegálních migrantů. „Součástí jsou i hlídky, které mají za úkol vybírat zájmová vozidla pro odstavení. Z velké části to budou kamiony nebo dodávky. Máme nasazenou také speciální techniku jako detektory srdečního tepu, které zjišťují lidi schované v přívěsech kamionů, nebo drony. Na zelené hranici jsou schopné obsáhnout větší prostor a prostředí detekovat. Na základě toho posílají policisté hlídky na konkrétní místa,“ uvedl mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Akce slouží také ke zefektivnění a zrychlení spolupráce jednotlivých složek, třeba pro případ znovuzavedení pravidelných hraničních kontrol. Na hranicích se Slovenskem je Česko kvůli rostoucí nelegální migraci spustilo loni v říjnu. Trvaly do letošního února. Nyní je situace podle Urbana klidnější.

Kontroly na hranicích se Slovenskem končí, budou jen namátkové. Migrantů podle vlády ubývá

O půlnoci na sobotu skončí po takřka čtyřech měsících stabilní kontroly na českých hranicích se Slovenskem. Zavedeny byly kvůli nárůstu počtu migrantů. Vláda ve středu rozhodla, že režim může přejít díky útlumu nelegálně příchozích na namátkový.

 

„Od začátku roku jsme v Česku v souvislosti s tranzitní nelegální migrací zachytili 102 lidí, v porovnání se stejným obdobím loňského roku jsou čísla méně než třetinová. V Jihomoravském kraji, který je za poslední roky tímto nejvíce zatížený, to bylo deset, což je také výrazně méně. Nelegální migrace tedy není na vysoké úrovni, ale nechceme ji podceňovat, a i proto máme tyhle speciální akce,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, Slovensko, migrace, policie, D2, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Dobře děláte hoši - zatočit s negálama a VRACET JE IHNED K NEUMĚTELŮM. Vážím si Vaší dobré práce - JEN TAK DÁL!!

Středa, 8. května 2024, 10:37Odpovědět

Policisté číhali na hranicích se Slovenskem. Zaměřili se na nelegální migraci  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.