Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Muž míří za vraždu družky na sedmnáct let za mříže. Ženu polil hořlavinou, přikryl dekami a zapálil

Osmašedesátiletý muž v Rajhradě na Brněnsku svou přítelkyni polil hořlavinou, obalil textiliemi a zapálil ji. Krajský soud v Brně mu dnes za vraždu uložil sedmnáct let vězení. Muž se cítí nevinen a říká, že si událost nepamatuje. Hrozilo mu až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

Zapálil ženu ležící na posteli

Hrozivá událost se stala předloni koncem listopadu v pozdních večerních hodinách. Muž družku podle žalobce Petra Bejšovce zapálil ležící na posteli v ložnici. „V úmyslu usmrtit ji přikryl textiliemi, které polil hořlavinou a zapálil,“ uvedl při dřívějším soudním jednání.

Muž poukazoval na fakt, že jejich vztah byl plný zvratů. „Náš vztah byl divočina, italské manželství. Byli jsme spolu asi od roku 2010, v roce 2013 mne pobodala. Celé jsem to vzal na sebe. Náš vztah byl nahoru dolů, když se nenapila, byla milionová ženská, která by mi snesla modré z nebe,“ řekl muž při lednovém slyšení. Doplnil, že když se ale napila, byla několik hodin nepoužitelná.

Vinu necítí a událost si nepamatuje

Obžalovaný uvedl, že si nepamatuje, co se tehdy stalo, a to kvůli alkoholu, který vypil. Vypověděl, že pil vodku. Probral se prý až v nemocnici, při požáru v domě utrpěl rozsáhlé popáleniny. Uvedl také, že neměl žádný důvod ženě ubližovat a ničit si bydlení.

„Nedomnívám se, že jsem já ten, kdo tu nehodu zavinil. Myslím si, že jsem se to pokoušel hasit, proto mám popáleniny. Žádné důkazy, že bych já tu sirku hodil, proti mně nebyly vzneseny,“ uvedl dříve muž. 

Muž v Rajhradě polil družku hořlavinou a zapálil. Za vraždu mu hrozí dvacet let vězení

Krajský soud v Brně se ve čtvrtek začal zabývat případem muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v Rajhradě na Brněnsku na podzim 2022. Osmašedesátiletý Josef Nečas podle obžaloby partnerku doma přikryl textiliemi, které polil hořlavinou a...

Sebevraždu soud vyloučil

Soud pracoval také s možností, že se jednalo o sebevraždu. Žena se ale pode soudkyně Dagmar Bordovské sama neupálila. „Žena byla v těžké apatii, pod vlivem utlumujících léků.  Sebevražda by vyžadovala aktivitu a vybuzení do stavu, který umožní překonat pud sebezáchovy,“ popsala soudkyně.

Bordovská také konstatovala, že je jednoznačně prokázáno, že v době smrti oběti byl v domě pouze obžalovaný. Soud tak vyloučil možnost, že by se tam nacházel někdo jiný, kdo by požár zavinil.

Odsedí si sedmnáct let

Krajský soud v Brně muži dnes za vraždu uložil sedmnáctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Hrozilo mu patnáct až dvacet let vězení, v krajním případě výjimečný trest či doživotí.  Soudkyně  nakonec zvolila výši trestu v polovině stanoveného rozmezí. Rozhodnutí není pravomocné, obhájce si ponechal lhůtu pro možné odvolání. Žalobce se práva na odvolání vzdal.

Do řízení se také zapojily dvě dcery zemřelé ženy. Požadovaly náhradu nemajetkové újmy, přičemž každá žádala přes milionu korun. Krajský soud částky snížil s odůvodněním, že s matkou neměly blízký vztah. Jedna z dcer žije v zahraničí a matce se občas ozvala, druhá utnula veškerý kontakt a neinformovala ji ani o narození vnučky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky soud, vražda, vězení, Rajhrad, Krajský soud Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž míří za vraždu družky na sedmnáct let za mříže. Ženu polil hořlavinou, přikryl dekami a zapálil  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.