Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Modlím se za něj každý den, řekl muž obžalovaný ze shození turisty z hradeb Špilberku. Vinu ale popírá

Krajský soud v Brně pokračuje v rozkrývání případu rozlučky se svobodou, která se zvrhla a málem skončila tragédií. Dnes zazněly výpovědi svědků a soudce přehrál záznam z pouličních kamer. Došlo také na závěrečné řeči. Slovák loni shodil z hradeb pevnosti Špilberk turistu z Německa, který s vážným zraněním skončil v nemocnici.

Oslava, která se vymkla kontrole

Sedmatřicetiletý Slovák měl v září chvíli před svatbou. S kamarády vyrazil na rozlučku se svobodou do centra jihomoravské metropole. S kamarády hodně popíjeli. Při opileckých toulkách městem skupinka zamířila také do parku u pevnosti Špilberk.

Dva z nich se od skupinky odpojili a dali se do řeči s Němcem sedícím na zídce hradeb okolo Špilberku. Pak obviněný muž údajně do Němce sedícího na zídce nečekaně strčil, turista z hradeb přepadl a zřítil se. Přežil jen díky náhodě. 

Dvojice za křiku přihlížejících utekla na hotel, ostatním o události neřekli. V ubytovacím zařízení se převlékli a poté pokračovali v oslavách, jako by se nic nestalo. O tom, co se vlastně předchozí noci událo, se sedmatřicetiletý muž dozvěděl až od policistů, kteří jej odvedli z hotelové snídaně.

Cizinec v Brně strčil z hradeb Špilberku turistu. Na krku má obvinění z vraždy

Party, která se pořádně zvrhla a málem skončila velkým neštěstím. Takový případ se odehrál v Brně, kde Slovák shodil z hradeb pevnosti Špilberk turistu z Německa. Zraněný skončil s vážnými zraněními v nemocnici. Podezřelého chytili policisté a...

Náčrtek poškozeného a rekonstrukce případu

Mladík, který se po pádu z hradeb v centru jihomoravské metropole dlouho zotavoval a doposud dochází na rehabilitace, poskytl náčrtek celé situace. Dva muže, tedy obžalovaného Slováka a jeho bratrance, situoval do své bezprostřední blízkosti. Situaci načrtnul také jeden ze svědků, umístění obou mužů se shoduje.

Vyšetřovatelé se rozhodli pro rekonstrukci případu. Vycházeli z výpovědi páru, který byl v osudnou noc na místě a celou událost viděl. Shozeného turistu představoval kužel položený na zídce hradeb, figurant si pak lehl do polohy dopadu. Odborníci se následně snažili vypočítat například úhel pádu nebo přibližnou vzdálenost od zídky.

„Byli opilí, pokřikovali a dotýkali se ho. Uslyšel jsem výkřik a jeden z mužů měl ruce před sebou, jako by do mladíka na hradbách právě strčil,“ popsal svědek. Policisté ještě tu noc provedli u skupinky měření alkoholu, obžalovaný tehdy nadýchal 0,9 promile. Většina jeho kumpánů nadýchala o něco více.

Svědek doplnil, že německý turista po pádu ležel poměrně daleko od zídky, pod kterou se nacházel výběh se zvířaty. „Spadl až do míst, kde se nacházelo seno,“ uvedl svědek. Obžalovaný se k výpovědi svědka ani k dalším důkazům nechtěl vyjádřit.

Neudělal jsem to, opakuje

„Je mi velmi líto, co se poškozenému stalo. Modlím se každý den za jeho uzdravení. Nechci nic jiného, než aby spravedlnost vyšla najevo. Cítím, že je tu křivda. Pevně věřím ve zdravý rozum a spravedlivý soud,“ řekl dnes obžalovaný Slovák.

Muž nejprve vinu nepopíral, poté ale otočil a označil za viníka svého bratrance. Prý ho přemohl stres a nevěděl, jak se má zachovat.

Byl to fór, tvrdí muž, který údajně shodil turistu z hradeb Špilberku. Vinu hází na bratrance

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem rozlučky se svobodou, která se zvrhla a málem skončila tragédií. Začátkem září minulého roku Slovák shodil z hradeb pevnosti Špilberk turistu z Německa, který s vážným zraněním skončil v nemocnici....

Hrozí mu osmnáct let za mřížemi

Státní zástupce dnes u Krajského soudu v Brně navrhl obžalovanému muži za shození turisty z hradeb v Brně trest za pokus o vraždu při spodní hranici sazby, která činí deset až osmnáct let vězení.

„Bylo prokázáno, že poškozený byl strčen z hradeb a po pádu se mu přihodila zranění. Shodneme se na tom, že tento skutek se stal a že jde o trestný čin. Jediným důkazem, že se skutku dopustil někdo jiný než obžalovaný, je jeho výpověď, která ale stojí osamoceně,“ uvedl žalobce Ivan Hrazdira. Obžalovaného podle něj naopak usvědčuje jak poškozený, tak i dva svědci, kteří seděli na hradbách poblíž. 

Podle obhájce nebyla prokázána vina jeho klienta. Uvedl, že nejsou žádné přímé důkazy a obžaloba podle něj postupuje vůči nesprávné osobě. Navrhl zproštění viny. Soudce Martin Vrbík odročil hlavní líčení na 11. dubna, kdy by měl zaznít rozsudek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky soud, Krajský soud v Brně, cizinec, Špilberk, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modlím se za něj každý den, řekl muž obžalovaný ze shození turisty z hradeb Špilberku. Vinu ale popírá  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.