Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Anonym vyhrožuje střelbou. Policie zasahuje u univerzity v Brně

Kvůli anonymnímu hlášení o možné střelbě zasahují policisté na několika univerzitách. Informovala o tom policie na sociální síti X. Výhružka dorazila na Univerzitu Karlovu a několik dalších škol. Policie v souvislosti s výhružkami posílila výkon služby také u brněnské Masarykovy univerzity.

Informaci policie zveřejnila v pondělí po půl jedenácté. „Po oznámení o potenciální hrozbě směřující k několika univerzitám, ve které anonym vyhrožuje střelbou, jsme ihned začali činit kroky k zajištění bezpečnosti všech možných dotčených objektů,“ uvedli policisté na sociální síti X.

Rektorát Univerzity Karlovy obdržel dnes ráno hromadný e-mail. V něm anonym hrozil střelbou, pokud nedostane zaplaceno. Informoval o tom Deník N s tím, že e-mail obdrželo několik vysokých škol.

„Potvrzujeme, že dnes v 9.00 přišel na rektorát Univerzity Karlovy hromadný vyděračský mail (celkem e-mail obdrželo 6 vysokých škol) s žádostí o výkupné, jinak vyděrač hrozí střelbou na neuvedeném místě,“ napsal Deníku N mluvčí univerzity Václav Hájek. Dodal, že evakuace budov podle policie není nutná.

Spolu s dalšími vysokými školami dnes obdržela výhružný mail i Masarykova Univerzita. Mail univerzita poslala policii. Dle jejího vyjádření nehrozí bezprostřední nebezpečí pro studující a zaměstnance.

„V souvislosti s výhrůžkami jsme posílili výkon služby u dotčených objektů. Jsme samozřejmě v kontaktu se zástupci univerzity,“ napsal redakci Brněnské Drbny mluvčí policie Pavel Šváb.

Podle vedení univerzity je celá záležitost aktuálně předmětem dalšího šetření. „S policií jsme nadále v úzkém kontaktu a veškeré kroky k zajištění bezpečnosti, včetně možných opatření, s ní pravidelně konzultujeme. Součástí této spolupráce je i dohoda o zvýšeném dohledu policie v okolí našich fakult. Výuka a chod všech našich fakult zůstává ve standardním režimu. Současně bychom rádi vyzvali všechny, kteří tak dosud neučinili, aby doplnili své krizové kontakty do IS MU,“ píše se na facebookové stránce Masarykovy univerzity.

Podle policie se ale zmíněné jednání dneška netýká. „Výhrůžka nesměřuje k dnešnímu dni, nyní komunikujeme se všemi dotčenými univerzitami a následně budou nastavena bezpečnostní opatření a to i na základě vyhodnocení všech rizik. Kriminalisté na případu pracují a pátrají po pisateli," napsala policie.

Podle svých slov policisté u vysokých škol provádějí periodické kontroly. „Se všemi zástupci VŠ jsme v nedávné době řešili postupy pro obdobné případy a obdrželi od nás bezpečnostní doporučení, která budou vždy v koordinaci s jejich krizovými plány," dodali policisté.

Policie zasahuje například v Plzni. „V dopoledních hodinách jsme obdrželi tuto informaci. Okamžitě byly k dotčeným objektům univerzit v Plzni vyslány policejní hlídky, události věnujeme maximální pozornost,“ doplnila bez dalších podrobností policejní mluvčí Pavla Burešová.

Podle informací Drbny policie zasahuje kromě Brna a Prahy také v Plzni a v Olomouci.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky policie, univerzita, aktuálně, anonym, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

To není ani už možné, co se v naší zemi děje - lidé si neváží toho, že žijeme tady v klidu bez války a pořád někdo touží po násilí a nenávisti - JE TO OPRAVDU MOC SMUTNÉ.....!

Úterý, 12. března 2024, 06:43Odpovědět

Anonym vyhrožuje střelbou. Policie zasahuje u univerzity v Brně  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.