Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V centru Brna se pod ženou propadl chodník. Ta zmizela pod zemí a dodnes se neví, kde je

Přesně před osmačtyřiceti lety se v jihomoravské metropoli stala nevídaná katastrofa. Před nemocnicí se propadl kus chodníku a hlubiny brněnského podzemí pohltily pětačtyřicetiletou ženu. Hasiči po ní pátrali několik hodin, avšak marně. Dodnes se neví, zda byla nalezena.

Zmizela v hlubinách

15. února roku 1976 se v Pekařské ulici v Brně okolo poledne propadla vozovka. K události před svatoanenskou nemocnicí vyjel velitelský vůz a jedna cisterna ze základny v Lidické ulici. Na místo dorazilo celkem třináct hasičů připravených pomoct.

Na místě hasiči zjistili, že se na tramvajovém ostrůvku u nemocnice propadl chodník a v jámě zůstal muž a jedna žena. Hasiči muže pomocí žebříku vytáhli ven. Pětačtyřicetiletou Marii Bartošovou, která zřejmě chtěla muži pomoci, se již nepodařilo najít. Zmizela v podzemních hlubinách města Brna.

„Hasiči strávili v sychravém počasí na místě několik hodin. Na základnu se vrátili teprve půl hodiny před půlnocí,“ uvedli k výročí události na sociální síti jihomoravští hasiči. Také v současnosti, o téměř padesát let později, brněnští hasiči vyjíždějí k případům propadnutí silnic nebo chodníků.

Na Starém Brně se propadla silnice

Úterý, 3. srpna 2021, 11:44Krimi

V brněnské Kopečné ulici v bezprostřední blízkosti ulice Leitnerova, kde se nachází staveniště, se včera večer propadla silnice. Na místě zasahovali stavaři, hasiči i policisté. Další postup určí koordinační schůzka, která je v plánu dnes. Zatím...

Teprve po pádu minulého režimu se na zdi přilehlého domu objevila pamětní deska připomínající tehdejší tragédii. „Vedení města Brna projevuje svoji účast nad touto tragickou událostí, ke které došlo nečekaně a v důsledku lidské lhostejnosti,“ je kromě jiného napsané na desce.

Tragickou událost připománá pamětní deska. FOTO: Anna Pospíšilová

Zastaralé potrubí

Tragédii před téměř padesát lety způsobilo staré litinové potrubí z roku 1872, z něhož již týden před propadem vozovky začala tryskat v podzemí voda a vymlela tři stovky krychlových metrů hlíny. Nikdo to nezaznamenal, i když na povrchu byl běžný provoz a po kolejích jezdily tramvaje.

O tragédii se tenkrát v Brně vědělo, ale sdělovací prostředky o smutné události informovaly jen velmi kuse. Zachráněný muž dostal s velkým odstupem za poškozené věci a za ušlý výdělek přes čtyři tisíce korun a také omluvný dopis od tehdejšího vedení města.

Stále se neví, zda se našla

Teprve v roce 1992 objevila policie poblíž kanalizační výpusti v Kšírově ulici lidské kosti a zbytek kalhot. O půl roku později byla nalezena v Brně-Černovicích na louce poblíž řeky Svitavy lebka. Lebku a fotografii ženy jihomoravští policisté předali do Kriminalistického ústavu v Praze. Tam pracovníci sdělili, že by mohlo jít o tuto ženu.

 Manžel oběti identifikoval i nalezený zbytek kalhot. Vzpomněl si, že manželka nosila krimplenové kalhoty. Protože byla silnější postavy, všila si do nich klín, což odpovídalo nálezu.

Pátrání trvalo do září 1996, ale tehdy se ještě nedělaly testy DNA. Zkoumaná lebka se dosud nachází v pražském Kriminalistickém ústavu, zároveň by stále měl žít bratr Bartošové. Test DNA by tak definitivně mohl určit, zda nalezené ostatky patří této ženě.

„O správnosti výsledků pátrání existují pochybnosti některých odborníků, zejména znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda je přesvědčen, že ostatky Marie Bartošové se dosud nalézají v okolí Pekařské ulice,“ píše se v Encyklopedii Brna.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS, JMK, Anna Pospíšilová

Štítky HZS JMK, hasiči, nemocnice, chodník, záhada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Batelka Tomáš

Ať už se té paní ostatky našli nebo ne, tak ubozí a slabí na mysli jsou Ti, kteří si z toho dělají legraci.

Sobota, 17. února 2024, 12:33Odpovědět

Eva Svobodová

To není pravda, že se neví, kde žena je. Asi před 15 lety objevili na mříži kanalizační výpusti do Svratky u Ronda pozůstatky lidské lebky, Analýza DNA prokázala, že se jedná o paní Bartošovou.

Pátek, 16. února 2024, 19:14Odpovědět

Miroslav Mitrovský

Nebyl to chodník, ale nástupní tramvajový ostrůvek. Nemůžou zato komunisti, ale Čert který si tu mrchu vzal do pekla!!! Proto ju nenašli.

Pátek, 16. února 2024, 17:45Odpovědět

Jan Novák

Ta "mrcha" šla tomu pánovi pomoct, Ty tupane!!! Ale asi tuším proč se zastáváš komoušů, rudý zmetku!

Pátek, 16. února 2024, 18:07Odpovědět

Lenka Kuchařová

Nejsmutnější na tom všem je to,že soudruzi,kteří měli v kompetenci bezpečí občanů se rodině zahynulé paní ani neomluvili.Jejich hlavní zájem byly prvomájové průvody( neboli existenční pochod),politická školení a prověrky,ale žalostný stav komnunikací jim byl úplně ,,ukradený ".Tudíž hlavní viník celé tragedie zůstal nepotrestaný.

Pátek, 16. února 2024, 16:06Odpovědět

Jaroslav Šálovský

Aničko, to neumíte v tomhle plárku nic jinýho, než každej rok okopírovat loňskej článek?

Pátek, 16. února 2024, 13:47Odpovědět

El Morr

K propadnutí tramvajového ostrůvku v Brně došlo 15. února 1976 v Pekařské ulici na Starém Brně. Jedinou obětí byla Marie Bartošová (* 26. ledna 1931), prodavačka květin z blízkého obchodu. Její tělo se nepodařilo najít ani po deseti letech pátrání. Teprve v roce 1992 nalezla policie část lidské kostry a následně na jiném místě i lebku; dotyčné pozůstatky byly poté identifikovány jako ostatky Marie Bartošové.

Pátek, 16. února 2024, 12:24Odpovědět

Lenka Kuchařová

Podotýkám,že ulice Pekařská,kde se uvedená tragedie stala,není v cetnru Brna.

Čtvrtek, 15. února 2024, 20:25Odpovědět

Martin Holý

No tak, pani Lenko, sirsi centrum je to urcite, je to par minut chuze od Zelnaku...

Čtvrtek, 15. února 2024, 23:51Odpovědět

Joža Marvan

Anno Pospíšilová, redaktorko portálu Brněnská Drbna, studentko Mediálních studií a žurnalistiky na Masarykově univerzitě. Studujte prosím dál! Ostatky té nebohé, se před nějakým časem našly. Víme?

Čtvrtek, 15. února 2024, 16:38Odpovědět

František K.

No kde by byla. Propadla se do Západního Německa...

Čtvrtek, 15. února 2024, 16:21Odpovědět

Pavel Matějka

Je to morbidní humor, ale tehdy se říkalo, že nejkratší cesta z Brna do Modřic je šalinou na Pekařskou a pak metrem...

Pátek, 16. února 2024, 09:14Odpovědět

V centru Brna se pod ženou propadl chodník. Ta zmizela pod zemí a dodnes se neví, kde je  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.