Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Krajský soud v Brně poslal do vězení převaděče, který naboural auto s třiceti Syřany. Zranilo se i pět dětí

Převaděče, který loni v Břeclavi havaroval s dodávkou s třiceti utečenci ze Sýrie, Krajský soud v Brně potrestal šesti lety a devíti měsíci vězení. Uhradit má také stovky tisíc jako náhradu škody. Trest si cizinec po přiznání dohodl s žalobkyní, soud dohodu na veřejném zasedání schválil. Rozhodnutí je tak pravomocné. Dodávka tehdy narazila do zaparkovaných aut a do domu, podle záchranářů se zranilo 21 lidí, z toho 6 těžce a 15 středně těžce a lehce. Bylo mezi nimi i pět dětí.

Událost se stala loni 1. října, dodávka v ranních hodinách překročila hranici v Lanžhotě, uprchlíci se tísnili v nákladovém prostoru. „Všichni občané Syrské arabské republiky, které předtím vyzvedl na přesně nezjištěném místě v lese ve městě Kecskemét v Maďarsku, a tyto následně převezl přes území Slovenské republiky do České republiky, kdy osoby se tísnily v nákladovém prostoru dodávky bez sedadel a oken, musely stát nebo sedět na podlaze ve stísněných podmínkách, neměly k dispozici jídlo, pití a nesměly opouštět vozidlo," popsala v návrhu dohody žalobkyně Iveta Eichlerová. Za převoz měl muž podle ní slíbených dva tisíce zlotých, tedy v přepočtu asi deset tisíc korun.

Dodávku chtěli zastavit celníci, muž jim ale začal ujíždět, následně ho pronásledovali policisté. Muže dopadli po honičce až v Břeclavi, kde po nehodě poničil několik vozů i jeden z domů. U soudu řekl, že toho lituje. Žalobkyně třiadvacetiletého muže vinila z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, z obecného ohrožení a z násilí proti úřední osobě, hrozilo osm až patnáct let vězení. Vyjednal si méně, šest let a devět měsíců, kdy součástí trestu je i náhrada škody, jde o statisíce korun.

„Domnívám se, že trest je naprosto adekvátní, a při úvahách, jaký trest uložit, sehrála mimořádně významnou roli ta skutečnost, že pan obviněný v rámci vyšetřování trestné činnosti uvedl skutečnosti, které mají mimořádný význam pro objasňování trestné činnosti, co se týká nelegální migrace. A poskytl takové informace, které vedly k tomu, že byla zahájena další trestní řízení," řekla novinářům po skončení jednání Eichlerová.

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost na podzim 2020. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a následném trestu, dohodu schvaluje soud. Ustanovení usnadňuje a zrychluje trestní řízení, protože se neprovádí žádné dokazování.

Tehdy na podzim vrcholila migrační vlna. Vláda tehdy kvůli rostoucímu počtu běženců zavedla dočasné kontroly na hranicích, kde policisté zpočátku zajistili i více než sto migrantů denně. Zvýšený počet migrantů policisté odhalují i v posledních týdnech, vláda proto počínaje středou zavedla na hranicích se Slovenskem namátkové kontroly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Krajský soud, převaděč, migranti, hranice, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud v Brně poslal do vězení převaděče, který naboural auto s třiceti Syřany. Zranilo se i pět dětí  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.