Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počty zadržených migrantů na jižní Moravě se zvyšují. Policisté více kontrolují u hranic

Počty zachycených migrantů v Jihomoravském kraji jsou oproti začátku roku skoro desetinásobné. Policie kvůli tomu zintenzivnila namátkové kontroly v blízkosti hranic. Počty zajištěných běženců jsou i tak stále výrazně nižší oproti minulému podzimu.

Podle policejního mluvčího Davida Chaloupky se v posledních měsících výrazně zvýšily počty zachycených migrantů. Oproti měsícům v počátku letošního roku, kdy v lednu policie odhalila 35 běženců, dosáhly počty zajištěných migrantů v září téměř desetinásobku. Policie jich dosud zajistila 292. Oproti minulému roku se policistům podle mluvčího podařilo zadržet větší množství převaděčů.

„O tom, že policisté problematice věnují patřičnou pozornost, svědčí i to, že letos odhalili už 89 převaděčů oproti loňským 73," uvedl. Jde o čísla do konce září. Chaloupka doplnil, že na podzimní nárůst tranzitní migrace policisté reagují aktuálním zintenzivněním namátkových kontrol v blízkosti hranic.

Například 21. září policie zastavila při namátkové kontrole poblíž Hodonína u slovenských hranic dodávku, ve které bylo 33 uprchlíků ze Sýrie. Mezi nimi bylo deset dětí. Převaděče policie na místě zadržela. Druhý zářijový víkend policii v Hodoníně ujížděl jednatřicetiletý řidič dodávky, ve které bylo 27 migrantů ze Sýrie. Policisté muže zadrželi a obvinili z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a z obecného ohrožení, skončil ve vazbě.

Počty zajištěných běženců jsou nyní ale i přes zvýšení počtu záchytů stále výrazně nižší oproti loňskému podzimu, kdy vrcholila migrační vlna. Vláda tehdy kvůli rostoucímu počtu běženců zavedla dočasné kontroly na hranicích, kde policisté zpočátku zajistili i více než 100 migrantů denně. Počty se postupně snižovaly, kontroly skončily začátkem února.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Jihomoravský kraj, policie, krimi, migranti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty zadržených migrantů na jižní Moravě se zvyšují. Policisté více kontrolují u hranic  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.