Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zdrogovaný muž na Brněnsku zabil dva motorkáře. Pětiletý trest se mu zdál příliš

Při divoké jízdě pod vlivem drog minulý rok usmrtil mladý řidič na Brněnsku dva motorkáře. Na silnici u Vlasatic vjel v odpoledních hodinách do protisměru, kde smetl manželský pár na motocyklu. Zraněným už nemohli pomoct ani zdravotníci. Krajský soud v Brně dnes odvolání šoféra, který se na soudní řízení nedostavil, zamítl s tím, že pro zmírnění pětiletého trestu není žádný důvod.

Tragická nehoda se stala loni na konci května mezi Vlasaticemi a Troskotovicemi v levotočivé otáčce. Jan Z., jenž nasedl do auta po požití marihuany, vjel do protisměru, kde se celou šíří vozidla střetl s dvěma motorkáři. Svým bezohledným chováním tak způsobil smrt manželského páru, který zraněním podlehl přímo na místě srážky ještě před příjezdem záchranářů.

„Utrpěli zranění neslučitelná se životem, nemohli jsme pro ně nic udělat. Řidič utrpěl zranění lehčího charakteru, odvezli jsme ho k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice Brno,“ uvedla tehdy mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Za usmrcení z nedbalosti si nyní devětadvacetiletý muž u Okresního soudu v Břeclavi vysloužil pět let ve věznici s ostrahou. Proti rozsudku se však odvolal, na soudní jednání ale nedorazil údajně kvůli špatnému zdraví. „Obžalovaný není v situaci, kdy by mu zdravotní stav bránil zúčastnit se dnešního veřejného zasedání,“ shledala soudkyně Hana Kleinová na základě lékařské zprávy.

V žádném případě, míní soud

Krajský soud v Brně řidičovu žádost o zmírnění trestu odmítl. Podle soudkyně je přiměřený a vzhledem k fatálním následkům činu nejsou důvody pro jeho zmírnění. „Byla to výhradně vina obžalovaného, bezohledná, hazardní jízda, která je doložená dalšími důkazy. V žádném případě se nejedná o trest nepřiměřený,“ dodala. 

Zesnulí manželé po sobě zanechali dva syny a rodinu, kterou neštěstí velmi zasáhlo. Příbuzným obětí přijde trest mírný a byly by naopak pro jeho zpřísnění. Zdůraznili také, že obžalovaný neprojevoval žádnou lítost až do doby, než bylo zahájeno trestní stíhání. Omluvný dopis tak dostali až pět měsíců po nehodě.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Krajský soud, soud, řidič, drogy, nehoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Vyndalho

můj názor je že pokud máš alkohol nebo drogy v krvi tak je to vražda s rozmyslem,protože mu nikdo tu drogu nebo chlast do organismu nenalil,byl to on sám a tak za to musí nést plnou zodpovědnost a pět let je opravdu výsměch,v jeho případě by měla taxa začínat na 20letech za každého usmrceného ...bral bych to jako útok smrtící zbraní,když někoho zastřelíš na ulici ,tak ti to taky nebudou počítat jako nedbalost.....

Středa, 23. srpna 2023, 19:09Odpovědět

Zdrogovaný muž na Brněnsku zabil dva motorkáře. Pětiletý trest se mu zdál příliš  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.