Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Důchodkyně z Brna ošmikala sousedovi bobkovišňový plot. Stínil mé jabloni, hučela

Neuvěřitelnou vitalitu a podlost projevila jednasedmdesátiletá žena v Brně, které má dlouhodobě problém s o deset let mladším sousedem a jeho stromem. V noci si proto nastavila budíček, aby se vydala s nůžkami na pozemek šedesátníka. Tam ostříhala živý plot bobkovišní a větve mu demonstrativně naházela na zahradu.

K případu došlo v brněnských Husovicích, kam se v neděli pozdě večer dostavila hlídka městská policie, aby vyřešila sousedský spor. Do akce je povolal jednašedesátiletý muž, který byl celý bez sebe, když uviděl na zahradě kusy větví ze svého opečovávaného živého plotu. Strážníci se dali do vyšetřování. Nejprve si promluvili s rozzlobeným Brňanem, který přinesl několik větví bobkovišně lékařské jako důkaz záškodnické činnosti důchodkyně. Netrvalo dlouho a na kobereček si pozvali strážci brněnského zákona také ženu.

Jednasedmdesátiletá Brňanka hlídce řekla, že větve živého plotu v délce asi osm metrů ostříhala, protože stínily její zimní jabloni. Plody jabloně prý potřebují pozdní slunce a živý plot souseda bránil přístupu slunečním paprskům,“ popsala mluvčí Městské policie Brno Jana Pokorná

Senior byl dále naštvaný a žádal pro sedmdesátnici trest, o kterém nakonec rozhodnou až úředníci. „Brňan trval na tom, že neodborným ostříháním mu žena živý plot poškodila, proto strážníci podezření ze spáchání majetkového přestupku oznámili správnímu orgánu,“ dodala Pokorná.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Brno

Štítky Brno, Strážníci, Důchodci, Konflikt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Clonic TF

Upozornit souseda a když na to kašle tak postříkat chemií chcípne mu to a je klid a říct mu že do výšky 1,5m to má mít 1,5m od plotu a do 3m to má mít 3 metry od plotu…

Středa, 23. srpna 2023, 22:27Odpovědět

Jirk Jiříček

Máte všichni dobré nápady, ale Total na vše zelené, je nenathraditelný pro takové sousedy

Středa, 23. srpna 2023, 12:05Odpovědět

Viera Lapačková

Já myslím, že důchodkyni spíš štvalo, že nevidí k sousedovi.

Středa, 23. srpna 2023, 09:21Odpovědět

Ludmila Beránková

Bohužel u bobkovišně to nejde nesnáší řez a tvarování a roste pomalu, odborně jen omladit.

Úterý, 22. srpna 2023, 20:21Odpovědět

Anna Cetatio

Nesouhlasím. Bobkoviseň je v podstatě nezničitelná nenárocna rostlina, která se používá na živé ploty právě proto, že se dá tvarovat. Máme je 20 let ne jako živý plot. 2x jsme je zmladili na metr od země a rostou vesele dál.

Úterý, 22. srpna 2023, 20:59Odpovědět

Ludmila Beránková

No to mi něco připomíná až na to že tetka ostříhala plot tak že ho zkrátila k sobě ke krku a střihla do živých soch -(Topiary) udělala mu tam zvířátka No když přijel po měsíci z dovolené šel do kolen ale teta udržovala. Nemohl říct ani prd policajti ofotili a řekli že je to super umění co chce prý je to krásný a funkci plotu to splňuje. Ohraničuje nestíní tam kde nemá a ještě to dekoruje. Nakonec mu to to tam děla tím křoviňákem na teleskopické tyči a dokonce to chytlo i jeho.

Úterý, 22. srpna 2023, 20:19Odpovědět

Ilona Ilona

Já bych to nejraději udělala také(nešla bych na pozemek).Máme sousedi pracháče a mysli si,že mohou vše.Požádala jsem slušně ,atˇvytrhaji kopřivy vysoke 1,50m u plotu ..Jojo, je to 14 dni a nic,pán řekla ano,ona hylda řekla ne,že na ně chodi motyli.Na zahrade i před barakem prales,no hnus.( asi nemaji prachy si někoho najmout).Stromy přerůstaji hodně k nám do zahrady,bohužel neudělate nic a nikde neni odvoláni.

Úterý, 22. srpna 2023, 19:49Odpovědět

Smazaný uživatel

Já bych takovou babku potřebovala.Potřebuji ostříhat túje,mohla by se vyřádit.

Úterý, 22. srpna 2023, 19:47Odpovědět

Tom Zeman

Takže to máme neoprávněné vniknutí na soukromý pozemek, poškození soukromého majetku a způsobení citové újmy (předpokládám, že ten plot živý plot zbožňoval). Podat trestní oznámení a žalobou žádat odškodnění, ať si pak bába tu jabloň užívá, až bude platit.

Úterý, 22. srpna 2023, 19:36Odpovědět

František Machač

Vážený pane, tohle je velmi jednostranný pohled. Já mám pro změnu sousedku, která na všechny okolo kašle. Když jsem zde začínali všichni bydlet (tehdy novostavby) nasázela si těsně k plotu mezi námi (necelý 1 metr) tuje a jednu ozdobnou jabloň. Tehdy slibovala, že ty tuje budou vysoké maximálně, jako výška plotu, t.j 1,5 metru. Dneska má tento plot výšku přes 3 metry. A uvedená jabloň má 6 - 7 metrů. Když ji na to upozorňujeme, tak nám říká, že jí se to líbí a s tím nic dělat nehodlá. Na druhé straně pozemku je situace s druhým sousedem obdobná. Tak a nyní mi laskavě vysvětlete co asi máme dělat my a tak proto plně chápu uvedenou paní, protože se s tím svým sousedem po dobrém nemohla zřejmě dohodnout. Zatím jste zmiňoval co všechno ta paní porušila, ale stejná ochrana by tedy měla platit i pro tu druhou stranu. NEMYSLÍTE?

Úterý, 22. srpna 2023, 19:58Odpovědět

Tom Zeman

Však ta ochrana existuje. Zákon jasně říká jak blízko k hranici pozemku je možno sázet stromy a keře. Myslím, že je to rozděleno i dle výšky. Vy máte možnost opakovaně tlačit na příslušné úřady, aby si od vašich sousedů vynutili dodržování zákonů. Pak je tu také možnost řešit to přes soud. Brát zákon do vlastních rukou je vždy špatné, pokud tu nechcete mít apokalyptickou anarchii.

Úterý, 22. srpna 2023, 20:06Odpovědět

Viera Lapačková

Soudy jsou na dlouho. Mne sousedka "něco" dělá s břečťanem, který mám u plotu, aby nevyrostl. Takže každý si "svým způsobem" může poradit sám, když nepomůžou prosby.

Středa, 23. srpna 2023, 09:21Odpovědět

Ian Jirak

normálně mužete sousedovi co jde přes plot všechno sežrat

Úterý, 22. srpna 2023, 19:29Odpovědět

petr kovar

Já má souseda podobného řazení... 5x5pozemek a na něm meruňku která má 10m a leze nám do oken. Jemu je to jedno a ještě se ohání tím že když jsem urizl jednu větev tak strom dostal šok... Od jara kdy ten strom odvetě nám padá střídavě listí (čelí strom má spalu) pak meruňky a nakonec zase listí... Není nad dobře sousedy

Úterý, 22. srpna 2023, 18:51Odpovědět

Viera Lapačková

Všechny listy a spadlé větve sousedovic stromu na mém pozemku, které mi znečišťují zahradu, mu „vracím“ za jeho plot. Je to jeho, tak ať si to uklidí.

Středa, 23. srpna 2023, 09:28Odpovědět

Jindřiška Sáblíková

Tý paní se nedivím. dlouhodobé neshody, přerostlé bobkovišně, vysoké 8 !! metrů. Ten soused je snad nemocen!!. Máme stejný problém. Sousedky si nasadily smrčky na konec své zahrady ale před naše okna, vyrostly a teď nám stíní do domu, ještě si tam nasadily lípu, také slušně vysoká. Domlouvali se s nimi, výsledek byl, že nám povolili ořezat jen tak, aby nám stromky nestínily. Tak jsme je ořezali, od té doby zase vyrostly a dámy asi doufají, že jejich řadu stromků budeme ořezávat stále. Ovšem lípa se ořezat asi nemůže,/ ctím ji jako český strom/, kdyby ji napadlo poroučet se k zemi, tak nám zbourá dům. No, co byste dělali s babami ???

Úterý, 22. srpna 2023, 18:26Odpovědět

Jiří Svoboda

V článku jsem se dočetl o plotu v délce (nikoli výšce) 8m. Živý plot o výšce 8m, mi připadá jako čistá fantasmagorie, kterou si lze jen stěží představit, v takovém případě by šlo s dotyčnou souhlasit, ale těžko si představit babku v takové výšce, jak likviduje plot. Tak vysoké štafle snad ani nejsou. A ještě ke všemu akci provedla v noci! Když si představím závody ve skocích do vody z desetimetrové věže, je to výška, z jaké by se mnoha z nás zatočila hlava. A tady si babka podle některých z vás, mýrnyxtýrnyx vyleze v noci do osmimetrové výšky, (což je jen o kousek méně než 10 m) jako nic a ořeže živý plot do rozměrů, jaké se líbí jí a jejímu stromečku! To je na zápis do knihy rekordů! Takže ono to možná bude jinak, než si představujete...Chápu, že mnozí mají negativní zkušenosti se sousedskými vztahy a mají pro čin té osoby pochopení, ale chce to oprostit se od zkušeností se svými nehodnými sousedy, či sousedkami a vzít v úvahu, zda právě tato ženština není z těch, jaké byste za sousedku nechtěla...

Úterý, 22. srpna 2023, 19:44Odpovědět

Jindřiška Sáblíková

Jste mimo, fantasmagorie vás postihla. Proč byste musel lézt do výšky 8metrů, když právě takovou délku je třeba uříznout ??:-)) Už vidím, jak dřevorubci skáčou po stromech aby velikány skolili !!!:-)):-)) Vy jste myslím dáreček...:-))

Úterý, 22. srpna 2023, 20:04Odpovědět

Jiří Svoboda

Sáblíková, Sáblíková, vy budete v kolektivu asi velice oblíbená, že? Ale viděla jste živý plot vysoký osm metrů?

Úterý, 22. srpna 2023, 20:37Odpovědět

Tom Zeman

V článku je psaná délka, ne výška. A jestli ta fotografie není ilustrační, tak tam rozhodně nejsou osmimetrové šlahouny.

Úterý, 22. srpna 2023, 20:08Odpovědět

Jiří Svoboda

Nevím, na místě nikdo z nás nebyl, ale v článku se píše, že se jednalo o živý plot. V tom případě těžko mohl nějak zasahovat do jejího pozemku. Kdyby ošmikala pouze to, co k ní přečuhovalo, bylo by to v pořádku, ale z článku jsem pochopil, že ona ten živý plot snížila, protože stínil její jablůňce. Co by babizna asi dělala, kdyby ten plot byl betonový? Vzala by si sbíječku? Tohle byl jednoznačně just a naschvál. S věkem holt nepřichází moudrost, ale stáří. A stáří se u některých projevuje různě. Buď stařecká zloba a zášť, nebo idylka, podobná Babičce Boženy Němcové, či bohužel návštěva německého kamaráda Alzheimera...

Úterý, 22. srpna 2023, 17:15Odpovědět

escalante.x

Idylka podobná Babičce Boženy Němcové? Viděl jste, jakým způsobem Brzková vysypala z pytle ty chudáky koťata???????

Úterý, 22. srpna 2023, 20:16Odpovědět

Jiří Svoboda

Ale Božka Němcovic Brzkovou neznala. Brzková prý neměla ráda ani děti. Na ty ,co s ní hráli ve filmu, prý byla protivná a dokonce jim nadávala do panchartů...

Úterý, 22. srpna 2023, 20:42Odpovědět

Pavel Kedar

To je jednoduché. Já osobně bych vzal pilu a sundal jí ten její strom. A bylo by.

Úterý, 22. srpna 2023, 15:35Odpovědět

Zde Jer

Problém je v tom,že podle článku se vydala na sousedův pozemek.Ale pak se dále píše,že mu ty větve naházela na jeho pozemek.A teď se v tom vyznej.:-).Jinak jestli je ostříhala co přesahovaly na její zahradu,tak soused nemá šanci.

Úterý, 22. srpna 2023, 13:03Odpovědět

Ondřej Krátký

Problém není, pokud ho předem požádala o odstranění nelegální stavby a on její výzvy nedbal. Nelegální stavbou se myslí to co naplňuje definici 89/2012 Sb.§ 1017 (1), tj. i pokud se to nacházelo na jeho pozemku.

Úterý, 22. srpna 2023, 13:54Odpovědět

Tom Zeman

Tím chcete říct, že kdokoliv má právo po předchozím upozornění vzít zákon do vlastních rukou? I kdyby toto bylo považováno za černou stavbu (o čemž pochybuju), tak nesmíte vlézt na cizí pozemek a stavbu odstraňovat. Od toho jsou tady úřady.

Úterý, 22. srpna 2023, 19:41Odpovědět

Ondřej Krátký

Kde je problém? Předpis č. 89/2012 Sb.§ 1017 (1): Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

Úterý, 22. srpna 2023, 12:47Odpovědět

Kelpie Whatnot

Mně před několika lety soused zasadil na svůj pozemek asi 30 cm od společného plotu dva smrčky. Až prý povyrostou, uřízne si je jako vánoční stromeček. Už tam jsou více než deset let, na výšku mají více než šest metrů a daří se jim výborně. Jejich dlouhé větve začaly zasahovat už i do korun ovocných stromů na mém pozemku. Kácet je nehodlá, prý výborně stíní. Mohu potvrdit. Z fotografie není zřejmé, jakým způsobem paní bobkovišeň upravila, ale myslím, že ji plně chápu.

Úterý, 22. srpna 2023, 12:25Odpovědět

Petr Ševčík

Z článku, ani z obrázku není jasné, jak vysoký byl ten živý plot. Nicméně výsadby stromů i keřů od určité výšky musí být v dané vzdálenosti od hranice pozemku. Domnívám se, že zejména ten živý plot tuto podmínku nesplňoval. Každopádně je špatné, že se sousedi nedokáží dohodnout.

Úterý, 22. srpna 2023, 12:14Odpovědět

Jindřich Pařík

Mě soused oholil jednu stranu živého plotu. U nepoužívaného pozemku na jeho severní straně, takže stínit nemohl.Ryzí zloba, závist, zášť. Živý plot, dvacet let starý zničen trvale. Policie, soudní znalec, žaloba, soud. Po třech letech rozsudek - 280 tisíc plus náklady řízení. Stojí ho to půl milionu.

Úterý, 22. srpna 2023, 12:11Odpovědět

Roman Sedlák

Neuražte se, ale popis vaší situace je nekompletní. Pokud byl váš živý plot už na jeho zahradě a dvacet let tam k němu bujel, měl jste se o to starat vy. Ještě bych vám hodil větve přes plot. Pokud dělal cokoliv s porostem na vašem pozemku, tak to chápu. Jinak, můj soused před lety zasadil smrky u mého plotu kmenem u pletiva, to znamená, že po letech na celé té délce strany pozemku o 25 metrech, zasahovaly větve tři metry ke mě. Vzhledem k tomu, že takto vysoké stromy mají být ze zákona 3 metry od plotu, neběžel jsem jako vy na úřady žalovat, a nechat ho je komplet vykácet, vzal jsem pilu, regulérně jsem je vzal tak, že k sobě teď vidíme, a vůbec mě to nezajímá. Platí mi snad nájem ze zabírání 75m2 zahrady? V případě, že by se čílil, nechám ho naopak já soudně celou tu stranu vykácet a přesadit. Rozumíme? Každý zodpovídá za svoji botanickou, poleze to ke mě a soused to sám automaticky nebo na můj apel neodstraní, udělám to sám. A mimochodem - jak znám své sousedy, tak oni jsou na tyhle věci sami velice citliví, kdybych měl stromy já u nich, to by o tom psal i místní zpravodaj, jak bych byl imrvére na úřadě. Ideálně, každý si sáhněte do svého svědomí a nedělejte druhým to, co sami nevystojíte.

Úterý, 22. srpna 2023, 20:00Odpovědět

Roman Sedlák

Nedá mi to nedopovědět. Přestože měl dotyčný soused 3x větší zahradu s vilou než já, po prořezání jsem zjistil, že na sebe brutálně vidíme, páč ono mu těch metrů z jeho strany bylo taky líto (asi mu ty tři tisíce metrů anglického trávníku nestačily), tak si to ze své strany prořezal už dřív, asi v domnění, že já si to tam nechám)). Neuvěřitelné myšlenky mají někteří lidé. Nic méně, od té doby, co na sebe vidíme, si občas i u plotu hezky pokecáme, když jede okolo traktůrkem a já sekačkou, je fakt v pohodě a vycházíme spolu, narozdíl od druhých. Tohle jsem zmínil záměrně, aby měli lidé aspoň třeba trošku toho pozitiva a naděje, že to nemusí vždycky skončit soudem.

Úterý, 22. srpna 2023, 21:18Odpovědět

Roman Sedlák

No, vzhledem k mínusům, pěkně jsi se vyseparovala, holoto. Demokracie není anarchie, pěstujte si laskavě na své zahradě, a nevnucujte svoje stromy druhým. Nebo si snad já můžu na vaší zahradě svévolně parkovat? Jak říkám, lidská tupost a bezohlednost je neuvěřitelná. Polepšete se. Mínusy neponižujete mne, to vypovídá o vás, a ne málo.

Středa, 23. srpna 2023, 18:54Odpovědět

Majka Odehnalová

Jsem velmi ráda, že máme fajn sousedy. Takové hnus sousedství jak je napsáno v článku, to by byl horor. Je smutné, že se někteří nemohou domluvit a ničí si tak soužití.

Úterý, 22. srpna 2023, 11:19Odpovědět

Důchodkyně z Brna ošmikala sousedovi bobkovišňový plot. Stínil mé jabloni, hučela  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.