Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Brně strážníci rozbili nejmenší okénko, aby vysvobodili dítě z rozpáleného auta

Dramatický zážitek má za sebou matka z Brna, jež v horkém letním dni nechala ročního syna zamčeného v černém automobilu. Z bryndy vytáhli ženu strážníci, kteří na auto hodili deku, nalili studenou vodu a nakonec rozbili malinké okénko, díky čemuž se batole dostalo na svobodu.

K případu začátkem týdne v brněnskem sídlišti Lesná. U tamní školky zaparkovala řidička, která vystoupila a chtěla odpoutat z autosedačky synka. Jenže auto se podle motoristky nečekaně samo zamklo. Na tmavý vůz mezitím pralo slunce a maminka začala propadat obavám. Na pomoc přispěchal svědek, jenž pro změnu vytočil tísňovou linku 156. Na místo přispěchala hlídka městské policie. Ta vyzkoušela několik způsobů řešení. Jenže snaha dlouho nevedla ke kýženému cíli.

„Nejprve zakryli karoserii plachtami, které si v naléhavé situaci půjčili ze skútrů odstavených opodál. Ve školce požádali také o přikrývku, díky níž zastínili čelní sklo. Celý vůz současně ochladili studenou vodou. Strážníci z pořádkové jednotky se pokusili auto zpřístupnit speciální otevírací sadou. Obvyklý rychlý postup však tentokrát nenašel uplatnění, jelikož byl vůz vybavený specifickým zabezpečením,“ popsal mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Pracovníci v uniformách se nakonec s matkou domluvili, že rozbijí malé zadní okénko. Jakmile udělali do vozu značky Škoda otvor, lehce si otevřeli a rozrušené dítě předali matce. Ratolest byla v pořádku, a dokonce se nechala pochovat od zasahující strážníka. Vděčná Brňanka následně vyrazila do servisu, kde zaplatila za nové sklo a získala informace.

„Tam se dozvěděla, že problém s bezklíčovým odemykáním způsobila závada dotykových snímačů na klikách. Řidička se v nepříjemné a emočně vypjaté situaci ocitla zcela nevinně,“ dodal Ghanem s tím, že případ by měl být varováním pro ostatní lidi, aby nenechávali v autě ve vedrech zvířata ani děti. 

„Teplota v interiéru může v teplých dnech během okamžiku vystoupat o desítky stupňů a podmínky uvnitř mohou být bez nadsázky smrtící. Vystavením přímému slunci riziko dramaticky narůstá a doba pro včasný zásah se zkracuje,“ uzavřel mluvčí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, MP Brno

Štítky Brno, Matka, Výchova, Auto, Horko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Micka

Je divný že museli rozbit okno , u nas polcajti maj takovou pumpičku a auto je otevřeny hned, a taky mi je divný že po rozbití skla šlo otevřít. Ja když zamknu klíčem tak můžeš uvnitř tahat za kliku jak chcete a nic

Pátek, 23. června 2023, 10:38Odpovědět

V Brně strážníci rozbili nejmenší okénko, aby vysvobodili dítě z rozpáleného auta  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.