Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Utrácel za party, jezdil luxusními auty. Makléř z Brna připravil své kamarády o miliony korun

Vozil se v BMW i Mini Cooperu, nechával desetitisíce korun v drahých podnicích a nejprve vystupoval jako úspěšný realitní makléř. Pod tváří sebevědomého podnikatele Josefa G. z Brna se však dva roky skrýval člověk, který se své kamarády nebojí podvést a obrat o miliony korun.

Rádoby velký podnikatel, který všechno ví a zná, ale nedokáže dotáhnout do konce. Tak popisují podvedení lidé z Brna svého někdejšího přítele Josefa G. Když stál makléř roku 2019 u zrodu realitní kanceláře, působil na všechny dojmem důvěryhodného člověka. V restauracích rozhazoval peníze, přátele zval do společnosti a lákal je na výhodné investice.

Známé, kteří nabídce osmadvacetiletého Josefa G. neodolali, ale čekal šok. Své peníze někteří už nikdy neviděli a zjistili, že realitní makléř nemá téměř žádný vlastní majetek. Taková zkušenost neminula ani Františka D., který se s podvodníkem seznámil přes sociální síť. „Stali se z nás přátelé. Navštěvoval jsem ho, jeho ženu i malou dceru. Ale pak na konci roku 2020 to skrze peníze začalo skřípat. Teď si myslím, že se se mnou seznámil už za účelem mě obrat,“ popsal Drbně poškozený.

Josefu G. dal František D. na základě podepsané smlouvy půl milionu korun s tím, že se mu částka vrátí se ziskem. Termín pro splacení dluhu se ale několikrát posunul a od Josefa G. přicházely jen výmluvy. „Tvrdil, že mi peníze určitě dá, ale pořád jen sliboval. Trvalo to několik měsíců, než jsem zjistil, že stejný problém s ním řeší více lidí,“ popsal podvedený muž, který už se smířil s faktem, že své finance nikdy neuvidí.

Chtěl obrat přátele i rodinu

Podvodník si promyšleně bral peníze od známých, dobrých přátel i rodiny. Tvrdil, že výhodně zhodnotí finance, nebo nabídne své služby v realitách. Jindy si od blízkých půjčil až statisíce korun s tím, že potřebuje peníze na léčbu či zaplacení školky pro dceru. Josef G. své přátele vzájemně neseznamoval, a tak pavučinu lží dlouho nikdo neodhalil. Poškozených, z nichž mnozí k půjčce nemají doklad, mohou být desítky.

Při svých podvodech využíval charismatický Josef G. také smyšlený příběh o tom, že potřebuje peníze, aby mohl pomoci rodičům po automobilové nehodě. Nezdráhal se lhát i lidem, které zná dlouhá léta. „Pak úplně přestal komunikovat a už jsem mu nestál ani za výmluvy, a to se známe ještě ze základky. Není mu nic svaté," potvrdil Drbně poškozený Luboš S., který domnělému příteli půjčil třináct tisíc korun.

O ještě bolestnější zážitek se podělil poškozený, který zná Josefa G. rovněž od základní školy. Co vypadalo jako přátelství, se proměnilo v nepříjemnou zkušenost. S důvěrou v podnikatelské schopnosti svého kamaráda si Tomáš H. od banky půjčil 450 tisíc korun s vidinou, že podle smlouvy dostane za rok od Josefa G. zpět 660 tisíc. Nakonec ale zbylo splácení peněz bance na podvedeném. „Momentálně si nás Josef G. zablokoval jak na facebooku, tak i na mobilu. Začal se nám vyhýbat. Poslední hovor, co jsem s ním měl, byl o tom, že nám všechno vrátí," vysvětlil poškozený. Podle něj mění podvodník telefonní čísla a nyní se schovává u rodiny. 

Podvody řeší policie

O vyšetřování případu informovali minulý týden policisté. Vědí o devíti podvedených, kteří se přidali ke společnému trestnímu oznámení. „Makléř jim nabídl služby v oblasti realit a zhodnocení vložených prostředků. Získal více než tři a půl milionu korun," řekl mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek s tím, že muž bude stíhaný za podvod. 

Podle informací Drbny šplhá počet poškozených až ke dvaceti a celková suma, o kterou své klienty Josef G. obral, přesahuje čtyři a půl milionu korun. O tom, do čeho Josef G. peníze investoval, se poškození dohadují. „Co já vím, šly ty peníze do automatů, na fet a prostitutky,“ svěřil se František D. se slovy, že je podvodník už od minulého roku v podmínce. 


Redakce Brněnské Drbny zná totožnost Josefa G. i citovaných poškozených. S ohledem na probíhající vyšetřování Policie České republiky jsou jména poškozených smyšlená.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Chronomarchie/Pixabay.com

Štítky podvod, policie, kauza, vyšetřování, finance, peníze, Brno, BMW, Mini Cooper, rodina, Policie České republiky, Facebook

Utrácel za party, jezdil luxusními auty. Makléř z Brna připravil své kamarády o miliony korun  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.