Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vodáci sjížděli s dětmi smrtelný jez. V kánoi se převrátili a zachraňovali je hasiči

Do krajně nebezpečné situace se dostalo pět vodáků na řece Moravě u obce Vnorovy na Hodonínsku, kteří tam zkoušeli v kánoi zdolat obávaný jez. Posádka tvořená dvěma dospělými a třemi dětmi se odhodlala zdolat překážku i přes to, že je považována za nesjízdnou a smrtelnou. Do akce proto spěchali hasiči i dva vrtulníky.

Při sjíždění jezu došlo k převrácení kánoe. Jedno z dětí zůstalo ve vodním válci a zbytek posádky unášel vodní proud. Na místo proto rychle spěchali hasiči, kteří vyslali k události čtyři jednotky a také policejní vrtulník s leteckými záchranáři. Mobilizovala se rovněž záchranná služba, jež dorazila se sanitními vozy i vrtulníkem. 

Dívku uvězněnou ve vodním válci zachránil jeden hasič v neoprenu a vestě jištěný svými kolegy pomocí lana. Další dvě osoby, které odnášel proud se dokázaly zachytit o kamení a o jejich vytažení na břeh jsme se rovněž postarali. Poslední dva z pětice dobrodruhů se dostali do bezpečí svépomocí,“ popsala mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Za zhruba dvacet minut bylo po zásahu. Všichni vodáci skončili v péči zdravotníků, čtyři Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje odvezla k dalšímu ošetření. „Za velké štěstí lze považovat fakt, že došlo pouze ke zraněním a událost se obešla bez ztrát na životech. Odvážní kanoisti za to vděčí nejen složkám IZS za včasný zásah, ale i záchranným vestám, které měli na sobě,“ dodal Jirouš. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JMK

Štítky Vodáci, Voda, Splav, Policie, Hasiči, Záchranáři, kánoe, řeka Morava, okres Hodonín, Vnorovy, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Dlouhy

Hlavně že jsou v poho. Taťkové by měli příště víc zvážit limity. Ale někdy je to těžký odhadnout. Chceš připravit děckám pěknej zážitek a je to akorát trauma. Tak ať jsou všichni v pohodě.

Čtvrtek, 12. srpna 2021, 19:45Odpovědět

Vodáci sjížděli s dětmi smrtelný jez. V kánoi se převrátili a zachraňovali je hasiči  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.