Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči v Brně zasahují u vozu s červeným fosforem

Policie našla ve voze v Gajdošově ulici v brněnské městské části Židenice nebezpečný červený fosfor, místo je pro dopravu uzavřeno. Na místo dorazili hasiči z chemické laboratoře z Tišnova. ČTK to řekl mluvčí hasičů Petr Příkaský. Městská hromadná doprava jede odklonem, linky nabírají zpoždění.

Událost v dopravě byla vyhlášena v 19:40. „Nebezpečná látka se měla nacházet v nějaké nádobě, zřejmě v obalu od kinder vajíčka. Jde asi o 50 gramů, odborníci z Tišnova potvrdili, že jde o červený fosfor. Ten je vysoce hořlavý, vysoce toxický a žíravý,“ uvedl mluvčí.

Hasiči na místě vymezili nebezpečnou zónu, jde asi o 50 metrů kolem vozu. Odborníci přicházeli k vozu podle mluvčího po návětrné straně, aby na ně nefoukalo, uvedl mluvčí.

Mluvčí policie David Chaloupka ČTK řekl, že policie vůz kontrolovala, uvnitř seděl jeden muž. "Při kontrole policisté přišli na to, že tam má řidič neznámou krystalickou látku. Když se ho policisté na to zeptali, odpověděl, že jde o červený fosfor. Přijali jsme k tomu opatření a přizvali hasiče, aby potvrdili, o co se opravdu jedná," uvedl Chaloupka.

Žádné další chemické látky hasiči ve voze už nenašli. Chemickou látku odborníci odvezou k likvidaci.

Červený fosfor je spolu s dalšími dvěma chemikáliemi na českém seznamu látek, které mohou sloužit pro výrobu drog. Využívá se k výrobě metamfetaminu.

V místě je zastavena doprava, týká se to i linek městské hromadné dopravy. Jde o autobusové linky 44, 55, 58, 78 a 84, které jedou mezi zastávkami Dělnický dům / Otakara Ševčíka - Stará osada odklonem, vynechají zastávku Gajdošova. Linky mají zpoždění Vyplývá to z webu dopravního podniku.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pčr

Štítky Brno, Hasiči, fosfor, policie, doprava, Tišnov, Židenice, Otakar Ševčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Fakt jo?! :-)) :-)) :-)) Z návětrné strany šli :-)) :-)) :-)) Místo sociální antropologie, genderologie nebo mediální komunikace, by se fakt měla na školách pořád dál učit chemie.

Pondělí, 3. května 2021, 01:43Odpovědět

Hasiči v Brně zasahují u vozu s červeným fosforem  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.