Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po ztraceném Tomášovi (15) z Brna pátrají ve Svratce hasiči i policisté

, aktualizováno 21. dubna 2021, 15:20

V Brně pokračuje pátrání po patnáctiletém Tomáši Pospíšilovi, který se minulou středu nevrátil domů. Naposledy jej viděli svědci v části Jundrov. Pátrání vyhlásili policisté v tentýž den večer, kdy chlapcovo zmizení ohlásila jeho rodina. Vyšetřovatelé se v posledních dnech zaměřují převážně na řeku Svratku, kde jsou dnes v akci hasiči a policejní potápěči.

Podle informací, které poskytla veřejnosti nejbližší Tomášova rodina i zdroje blízké vyšetřování, upustili dnes hasiči ve spolupráci s vodohospodáři hladinu řeky Svratka o jeden metr. Jaroslav Mikoška, mluvčí jihomoravských hasičů, sdělil, že na místo dorazilo 16 hasičů, kteří přijeli kolem půl desáté s člunem a prohledávají řeku.

Pátrají ve vodě

Pátrání se odehrává na celkem třech stanovištích. Na dvou jsou jednotky hasičů. Jedná se několik stovek metrů dlouhé úseky. Jde například o oblast u splavu v Pisárkách od mostu v Jundrově. Třetí úsek mají na starost policisté, rovněž ve spolupráci s hasiči. Kolem jedenácté hodiny podle redaktorky Drbny, která je přímo na místě, dorazili také policisté. Část z nich se přesunula na stanoviště okolo parku Anthropos, jiné operují u splavu v Pisárkách.

Marné pátrání

Už v předchozích dnech prohledávali kriminalisté oblast okolo Jundrova, Komína, přilehlých lesů i řeky Svratky. V akci byl také vrtulník s termovizí, dron, psi nebo specializované měřicí plavidlo, které zaznamenává dno. Do akce se zapojilo desítky policistů a dobrovolníků. 

Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška dnes po mladíkovi pátrá v terénu zhruba padesát lidí – policisté, hasiči či strážníci. „Při středečním pátrání policisté při společné akci s hasiči a strážníky městské policie využívali snížení hladiny řeky Svratky o jeden metr. Znovu prohledali vedle dna i především břehy řeky. Postupně propátrali úsek od splavu v Komíně až Anthropos. Ze vzduchu měli také podporu kolegů z letecké služby,“ uvedl.

K průběhu pátrání se vyjádřili také strážníci. „Strážníci z poříční jednotky v takzvaných suchých oblecích procházejí přímo korytem řeky její vyčleněné úseky a prohledávají je doslova krok po kroku. Souběžně je na obou březích po směru toku doprovázejí strážníci z pořádkové jednotky městské policie, kteří se zaměřují na porost podél řeky. Ve vodě jsou strážníci přibližně od 9.45 hodin, v pátrání stále pokračují. Momentálně se pohybují v blízkosti Anthroposu,“ popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem

Rodina je zoufalá

Mladík je asi 170 cm vysoký hubené postavy, má hnědé oči a tmavé krátce střižené vlasy. Na sobě má černé tepláky, na nohou černobílé tenisky Niké a mikinu. Podle policistů strávil středeční večer ve společnosti stejně starých kamarádů. Do hledání se zapojuje také nejbližší Tomášova rodina a desítky dobrovolníků. Tomášův bratr David zveřejnil v neděli na sociálních sítí veřejnou výzvu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj MP Brno video

Štítky Záchrana, Pátraní, Brno, Svratka, Policie, Hasiči, Jundrov, rodina, Tomáš Pospíšil, Jaroslav Mikoška, Anthropos, Pisárky, Tomášov, Brno-Komín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po ztraceném Tomášovi (15) z Brna pátrají ve Svratce hasiči i policisté  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.