Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Zaměstnanci přidávali do zlata stříbro, firmu z Brna obrali o šest a půl milionu

Zlodějina stará jako sám Archimédův zákon. Čtyři zaměstnanci brněnské firmy prodávající investiční zlato se rozhodli pořádně si přilepšit. Do zlata přidávali značně levnější stříbro, jedna ze zaměstnankyň pak dokonce vytáhla z klienta dva miliony na nákup zlatých cihliček, peníze však utratila pro své potřeby.

Čtyři  zaměstnance firmy, která se zabývá zpracováním zlata, nejspíše čeká soud. Během několika let totiž okradli svou společnost o více než 6,5 milionu korun.

Vše začalo neschválenými výpůjčkami peněz z firemní pokladny, které vraceli vždy jen na inventuru. Jenže po čase se zaměstnancům už nechtělo peníze do pokladny vracet. Začali proto vystavovat fiktivní faktury na nákup zlata.

Aby zlato ve firmě nechybělo, doplňovali do zlata určeného ke zpracování stříbro, čímž výrazně snižovali jeho výslednou ryzost. Stříbro pochopitelně nakupovali mnohem levněji a rozdíl v nákladech na materiál si pak nechávali pro sebe.

Ani to však nestačilo a jedna ze zaměstnankyň nakonec rozjela podvod na vlastní pěst. Pro zákazníka zprostředkovávala nákup investičního zlata ve formě zlatých cihliček. Vybrala od něj dva miliony a sto tisíc korun, zlato však nekoupila.

„Když už urgence zákazníka na dodání zlata začaly být neúnosné, využila svých kontaktu a oslovila spřízněnou společnost, aby jí dodala dvacet zlatých cihliček s tím, že je zaplatí po tom, co je úspěšně prodá," popsal případ policejní mluvčí David Chaloupka.

To už však jen vytloukala klín klínem. Zlato sice předala zákazníkovi, na zaplacení faktury na něj už neměla a tak spadla klec. „Nečestným zaměstnancům tak hrozí v krajním případě až 8 let za mřížemi," uzavřel Chaloupka.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky zlato, podvod, stříbro, policisté, Brno, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Kratochvíl

tipnul bych to na Aurum na Slovákové, tam se přesunula partička šikulek ze Safiny a odrbávaly zákazníky hlava nehlava. evidentně nejen zákazníky... pančované zlato od nich nikdo nekoupil, to co je popsané v článku jde na vrub pouze a jen majitele firmy a jejich zaměstnavatele-vykoupily zlato, roztavily ho se stříbrem a rozdíl jim šel do kapsy. majitel to potom odvezl na rafinaci do DE a nestačil se divit. to co se tam prodává jsou klenotnické polotovary a investiční slitky a to se tam nepadělalo. okrádaly svého zaměstnavatele. zákazníky kteří tam prodávali zlato taky ale jinak- na váze a ryzosti vykupovaného zlata, a potom uměly kouzlit s čísly takže 2x2 bylo 3.

Středa, 5. srpna 2020, 13:19Odpovědět

Hary Ventil

Proč je důležité jestli ztrátu soukromé firmě zaplatí když je odsoudí a zavřou.Kolik našich politiků za 30 let toho rozkradl se nedá ani vyčíslit a kolik jich sedělo a kolik jich muselo zaplatit za to co ukradli nabo prodali to nikdo nevidí nebo už zapoměl.

Středa, 5. srpna 2020, 08:15Odpovědět

Simona Vallová

Jak to tedy bude pro zlodějky? Půjdou pouze sedět na 8 let nebo budou muset finanční újmu zaměstnavateli uhradit? To mi totiž vždycky štve, že se hovoří jen o vězení, ze kterého okradený nic nemá a podvodník může po skončení výkonu trestu krást dál.

Středa, 5. srpna 2020, 06:06Odpovědět

Petr Dvořák

Když je někde napsáno, že někoho ztloukl, okradl a pod. nějaký "mladík", po zkušenostech a informacích získaných mimo oficiální zdroje všichni hned ví, že se jedná o příslušníka specifického etnika. Tak teď budeme muset zapátrat, kde pracují "zaměstnanci brněnské firmy prodávající investiční zlato".

Středa, 5. srpna 2020, 05:57Odpovědět

Petr Koudela

K čemu je taková informace, když neuvedete název firmy? Kolik lidí si od nich to pančované zlato koupilo? Firma by se měla pochlapit, když nedokázala dohlédnout na své zaměstnance a z vlastních peněz podvedené klienty odškodnit.

Úterý, 4. srpna 2020, 18:18Odpovědět

FOTO: Zaměstnanci přidávali do zlata stříbro, firmu z Brna obrali o šest a půl milionu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.