Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muži chtěli pobírat dotace na solární elektrárnu, která neexistovala. Hrozí jim deset let

Přes tři roky vyšetřovali policisté skupinku mužů z jižní Moravy. Podle kriminalistů chtěli dotaci na provoz fotovoltaické elektrárny, aniž by v době žádosti vůbec nějaká existovala.

V roce 2017 získali jihomoravští kriminalisté poznatky o nesrovnalostech při zprovozňování fotovoltaické elektrárny. „Policisté z oddělení hospodářské kriminality získali postupem času dostatek důkazů, aby mohli potvrdit, že v době licenčního řízení pro podnikání v energetickém odvětví ještě elektrárna fyzicky vůbec neexistovala," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Zfalšované údaje byly podle něj uvedeny v revizní zprávě a také v protokolu o předání díla. 

Muži využili tzv. zeleného bonusu, který navyšuje výkupní cenu vyrobené elektrické energie do konce roku 2030 o 34 milionů korun. „V případu jsou stíhání tři muži, jeden jako organizátor a zbylí dva pro účastenství na zvlášť závažném zločinu podvod," upřesnil mluvčí. V počátcích vyšetřování měli aktéři zapíralt, ale znalecké posudky a další důkazy podle Švába hovořily zcela jasně.

Třešničku na dort pak případu dala skutečnost, že elektrárnu stihli ve skutečnosti opravdu dokončit a připojit k síti ještě v termínu, který by zaručoval vyšší výkupní cenu elektřiny. „I tak všem třem obviněným mužům hrozí v krajním případě až desetiletý pobyt za mřížemi," uzavřel mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky solární elektrárna, fotovoltaika, elektřina, podvod, elektrárna, Jihomoravský kraj, Pavel Šváb, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži chtěli pobírat dotace na solární elektrárnu, která neexistovala. Hrozí jim deset let  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.