Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V brněnské Kozí zahradě někdo otrávil tisem jedenáct koz. Devět včetně březí samičky jich uhynulo

, aktualizováno 29. ledna 2020, 17:30

Do ohrady Kozí zahrady v Komíně někdo minulý týden v noci na úterý hodil větve tisu červeného. Na jedovatou pochoutku se hned vrhly kozy, které tady chovala majitelka zahrady. Na následky otravy zemřelo devět zvířat, mezi nimi byla i březí samička.

Na krmení cizích zvířat chovatelé upozorňují každou chvíli. Nevhodné potraviny pak zvířátkům dělají veliké problémy. Až tragické následky měl čin, kterého se dopustil zatím neznámý pachatel v brněnském Komíně. V Kozí zahradě, ke které ohrada patří, a která se rozprostírá na severozápadním konci města Brna-Komín, majitelka chovala 13 dospělých koz hnědých a bílých krátkosrstých, 2 kozly a kůzlata

Přes branku sem někdo chovaným kozám naházel větve jedovatého tisu červeného. Nicnetušící zvířata se do neznámé pochoutky ihned pustila, jedovatý strom však po chvíli několik koz otrávil. 

„Hlavně mladé kozy pak okousaly kůru a sežraly trochu jehličí tisu. U vrátek jsem v pět hodin ráno viděla obrovskou hromadu, otevřela jsem a kozy vyhnala na pole. Dvě z nich už nikam nedošly a vzala jsem je zpátky. Během hodiny, kdy jsem prostor uklízela, mi obě umřely." popsala smutnou událost pro Deník majitelka Kozí zahrady Marie Schmiederová.

Dvě kozy se majitelce podařilo zachránit, devět jich zemřelo

Podle informací Deníku pak čtyři kozy zůstaly ležet na poli a další tři na otravu zemřely o pár hodin později. Mezi nimi byla i březí samička. Dvě další se majitelce podařilo zachránit díky intenzivní péči, kdy zvířatům masírovala krk i žaludek.

Otravu teď prověřuje policie, pachatele podezírá z trestného činu týrání zvířat. Policii zajímají okolnosti úmrtí koz, rozhodující bude vyjádření veterináře, podle kterého pak budou policisté dál postupovat. Státní veterinární správa poslala uhynulá zvířata na pitvu. Správa odebrala vzorky, které budou prošetřovat ve státním veterinárím ústavu. 

Nevhodné krmení zvířat může způsobit smrt

O případu už vědí i zástupci komínské radnice. „Je běžné, že jim tam lidé dávají třeba pečlivě obrané vánoční stromky. Takové jehličí jim poskytujeme i z radnice. Pokud ale někdo tisy za plot rozházel úmyslně, je to bezohledné a bezcitné chování bez úrty k živým tvorům.“ řekla Deníku starostka Komína Milada Blatná. Před dvěma týdny na nevhodné krmení uhynuly také dvě veverky. Je důležité, aby se lidé zajímali o to, co zvířatům mohou podávat a co jim spíše uškodí. Problémy se zažíváním zvířat pak často způsobí i jejich ůhyn.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kozí zahrada

Štítky kozy, smrt, tis červený, vandal, týrání zvířat, kozí zahrada, koza, zahrada, Brno-Komín, Milada Blatná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské Kozí zahradě někdo otrávil tisem jedenáct koz. Devět včetně březí samičky jich uhynulo  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.