Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Aplikace radí, jak se zabezpečit proti zlodějům

V minulém roce představilo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policií České republiky mobilní aplikaci Zabezpečte se, která má lidem pomoci chránit se před vloupáním do bytu, rodinného domu či rekreačních obydlí. V letošním roce prošla aplikace významnou aktualizací a nabízí tak ještě více rad a tipů, jak se nenechat vykrást

Mobilní aplikace je součástí projektu Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům, který představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání.

„Na podrobné vyhodnocení účinnosti mobilní aplikace je ještě poměrně brzy. Podle našich informací byl však přijat velmi dobře. Nová moderní forma prevence je vždy účinná,” vyjádřil se tiskový mluvčí PČR Bohumil Malášek.

Nové vylepšení aplikace přináší například tipy jak zabezpečit chatu po konci rekreační sezóny a nejčastější cesty, kterými se lupiči do objektů dostanou. Mimo jiné se zabývá také problematikou trezorů a uchovávání střelných zbraní.

Vloupání do bytů ubývá

Vloupání do bytů sice podle policistů ubývá, ale začínají se objevovat trendy ze zahraničí, díky kterým se lupiči dostanou dovnitř bez větší námahy.

"V oblasti vloupání do obydlí zaznamenáváme, že ubývá klasických bytařů. Obydlí se v současné době stávají spíše terčem drogově závislých osob, které používají k překonání přístupových cest hrubou sílu. Přesto se stále ještě v praxi setkáváme se sériemi vloupání do obydlí, kde pachatelé překonávají zabezpečovací systémy sofistikovaným způsobem. Tato vloupání bývají často dílem cizinců," tvrdí Michala Hema z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

V letošním roce došlo v Jihomoravském kraji zatím k 238 vloupáním do rodinného domu a ke 146 vloupáním do bytu. V obou případech jsou čísla menší než v roce 2018, kdy se počet vloupání do bytů zmenšil o 3,3% a u rodinných domů klesl o 4,8%. Počty vloupání jsou však stále vysoké a právě mobilní aplikace nabízí rady a řešení, jak správně zabezpečit svůj majetek, aby se dalo těmto situacím předejít.

„Záleží na majiteli nemovitosti, jakým způsobem si chce svůj majetek chránit ať už se jedná o složitý bezpečnostní systém s kamerami a napojením na pult centrální ochrany nebo chatrnou petlici na dveřích do příbytku,“ dodává Bohumil Malášek. Aplikace Zabezpečte se však uživatelům nabízí jen certifikované a kvalitní produkty, což podle policistů významným způsobem snižuje riziko překonání těchto produktů a odrazuje pachatele od jejich napadení.

Staré triky už na zloděje neplatí

Spousta majitelů nemovitostí stále spoléhá na staré metody zabezpečení, které ale mají v mnoha případech zloději už v malíčku a vědí jak si s nimi snadno poradit. Projekt je proto koncipován jako osvěta o nových účinných způsobech ochrany majetku, o technickém a elektronickém zabezpečení a jeho vhodné kombinaci.

„K nám se zloděj snažil dostat dokonce dvakrát. Poprvé přes dveře do garáže. Po téhle zkušenosti jsme dovnitř do dveří přidali ještě takovou petlici jako pojistku, aby se tam nedalo dostat. Podruhé se k nám snažili dostat zase přes garáž, tentokrát pomocí šroubováku, ale to se jim nepovedlo tak šli dál. Prolezli do domku kousek dál, taky přes garáž a skrz okýnko, které vysklili,” zmiňuje se o své zkušenosti se zloději Brňák Vojtěch Hrazdíra.

Konec rekreační sezóny představuje riziko pro chataře

S definitivním koncem léta přichází také konec rekreační sezóny, kterého zloději rádi a často využívají. Bez přítomnosti majitelů mají totiž velice snadný přístup k chatám, které nejsou pořádně zabezpečeny.

„My jsme měli chatu ve vesničce u Týna nad Vltavou. Přes zimu jsme tam nějak často nejezdili a zřejmě i kvůli tomu si ji nějaký zloděj vyhlídnul. Dovnitř se dostal oknem v přízemí ze dvora. Vevnitř udělal hrozný nepořádek a dokonce to vypadá, že tam i nějakou dobu pobýval,“ líčí svůj zážitek s vloupáním Radka Chlupová. Z jejich chaty naštěstí zloděj neukradl nic příliš cenného až na pár drobností a konzervy s jídlem.

 

V minulém roce došlo ke stovce vloupání do rekreačních objektů v Jihomoravském kraji a v letošním roce jich je zatím ještě o 18 více.  Nově se proto uživatelé aplikace mohou dozvědět, kudy se zloději do chat nejčastěji dostanou, včetně rad na vhodné zabezpečení. Aplikace také nabízí přehled odborníků, rozdělených podle jednotlivých regionů, kteří dokáží navrhnout řešení na mírů danému objektu.

Víte, jak mít uschované zbraně?

Aplikace také nově nabízí přehled informací o používání trezorů a také návod jak v souladu s platnou legislativou ukládat krátké a dlouhé zbraně. Zbraně jsou totiž vedle šperků nebo finanční hotovosti podle policistů další z cílů, po kterých pachatelé při vloupání pátrají. V roce 2018 se tímto způsobem ztratilo 222 krátkých a 65 dlouhých střelných zbraní. 

“Nedostatečně zajištěné trezory v objektu bývají paradoxně službou pro pachatele krádeží a majetek ochránit nedokáží. Výjimkou není odcizení celého trezoru a jeho následné pohození například v lese poté, co si pachatelé opatří nástroje na jejich překonání,” uvádí tisková mluvčí PČR Veronika Hodačová.

 

Autoři | Foto PČR

Štítky PČR, Zabezpečte se, mobilní aplikace, vloupání, ochrana, Policie České republiky, rada, Ministerstvo vnitra České republiky, Jihomoravský kraj

Aplikace radí, jak se zabezpečit proti zlodějům  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.