Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Pobodal manželku a unesl syna. Naštěstí jen jako

Muž ze Slovenska pobodal ve Strážnici svou manželku, pak vyzvedl ze školy syna a chtěl s ním ujet pryč z České republiky. Takový byl scénář středeční policejní akce. Naštěstí šlo o společné cvičení českých a slovenských policejních složek.

Průběh celého zásahu probíhal podle základního scénáře:

Ve středu 26. září 2018 přijali policisté oznámení o násilném útoku, kterého se měl dopustit muž pocházející ze Slovenska proti své manželce ve Strážnici. Následně vyzvedl ze školy společného syna a chtěl s ním opustit území ČR. Vyslaná policejní hlídka ujíždějícího pachatele vizuálně zachytila v obci Petrov, kde však nereagoval na pokyn k zastavení a ujížděl směrem na Slovensko.

Policisté jej začali pronásledovat a o události vyrozuměli slovenskou stranu se žádostí o součinnost při pronásledování. Po dopadení ve městě Holíč a omezení pachatele na svobodě na území SR byly realizovány úkony směřující k jeho následnému předání, a to jak na úrovni policejního orgánu, tak i státního zastupitelství. 

Přesně tato situace byla námětem společného cvičení přeshraničního pronásledování mezi Českou a Slovenskou republikou. To se uskutečnilo jako jedna ze společných aktivit projektu krajských ředitelství policie Jihomoravského a Trnavského kraje na posílení přeshraniční spolupráce bezpečnostních složek podpořeného penězi z EU.

Posílení česko-slovenské spolupráce 

Účelem celého cvičení bylo podle policistů prověřit připravenost české a slovenské policie rychle reagovat na hrozby v příhraničí a spolupracovat za účelem jejich rychlé eliminace. Policisté procvičili vzájemnou spolupráci,  komunikaci a včasné předávání informací mezi oběma policejními sbory při přeshraničním pronásledování. V neposlední řadě bylo důvodem cvičení sladění postupů při zadržení pachatele a při předávání osob a dalších postupů v rámci trestního řízení mezi českými a slovenskými orgány policie.

„Samotný průběh cvičení prokázal schopnost české a slovenské policie pružně reagovat na situaci vyžadující přeshraniční pronásledování pachatele přes společnou státní hranici. Díky následné diskusi za aktivní účasti zástupců příhraničních útvarů policie, policistů služby kriminální policie a vyšetřování a státních zástupců, jakož i metodických pracovníků Policejního prezidia ČR, se podařilo společně definovat kroky navazujícího procesního postupu orgánů zapojených do přeshraničního pronásledování na obou stranách hranice k zadržení pachatele, zajištění důkazních prostředků a jejich následného předání," popsal policejní mluvčí Petr Zámečník.

Účastníci cvičení se podle Zámečníka shodli, že cvičení výrazně pomohlo v přípravě všech zainteresovaných složek, pokud by v budoucnosti nastala obdobná situace.

Foto PČR | Zdroj PČR

Štítky policisté, pronáledování, simulace, cvičení, Slovensko, policie, Česko, Strážnice, Evropská unie, Státní zastupitelství ČR, Policejní prezidium České republiky, Holíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pobodal manželku a unesl syna. Naštěstí jen jako  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.