Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na jižní Moravě řádil falešný plynař. Okrádal především seniory o úspory

Seknul s normální prací a dal se na dráhu zloděje. Zkušenosti ze staré kariéry však umě využil v nové. Používal přitom letitou a stále ještě osvědčenou legendu o kontrole plynové přípojky. Na jihu Moravy nejméně ve dvou posledních letech osmatřicetiletý muž úspěšně vystupoval jako plynař. Důvěru lidí, kteří ho pustili do domu, odměnil krádežemi.

Muž pracoval dříve u firem dodávajících lidem plyn a také jako obchodník nabízející levnější energie. Když s těmito zaměstnáními skončil a dostal se do obtíží, začal využívat získaných zkušeností ve svůj prospěch. Jako falešný plynař kontaktoval převážně seniory s nutností kontroly plynového kotle.

K tomu potřeboval doklad o platbě, čímž obvykle poměrně snadno získal místo, kde měm majitel domu uložené důležité dokumenty. Potom už nebylo složité požádat domácího o pomoc při kontrole. Tomu dal do ruky falešný měřící přístroj, často starý, upravený mobil. Sám pak fiktivně kontroloval a procházel byt či dům, který mohl nerušeně pátrat po schovaných penězích.

V domácnostech bral vedle peněz i šperky a další cennosti. „Takto způsobil ve třicítce zatím prokázaných případů škodu za téměř půl miliónu korun. Kriminalistům se s přibývajícími případy podařilo získat informace, které je dovedly k totožnosti pachatele," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Nejvýnosnějším lupem byl ten poslední

Policisté muže chytili krátce po další zlodějské výpravě. V okrajové části Třebíče získal v domě devětasedmdesátileté seniorky více než sto dvacet tisíc korun v hotovosti. Paradoxně to byla nejvyšší částka, kterou na svých cestách získal. Obvykle ukradl několik tisícovek, mnohdy se však musel spokojit i s několika stovkami. Peníze podle policistů používal k umoření dluhů. „Muž je nyní vazebně stíhaný pro porušování domovní svobody a krádež," uzavřel mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj PČR

Štítky plynař, krádeže, zadržený, Jihomoravský kraj, dům, Morava, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě řádil falešný plynař. Okrádal především seniory o úspory  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.