Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve vytížených jihomoravských nemocnicích začali pomáhat vojáci

Do jihomoravských nemocnic dnes nastoupili vojáci na výpomoc s pacienty s koronavirem. O pomoc Armády České republiky požádala zdravotnická zařízení krizový štáb Jihomoravského kraje. Vojáci budou vykonávat především fyzicky náročnější činnosti.

Osm vojáků dnes začalo pomáhat ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, čtyři v Břeclavi a čtyři v Nemocnici Kyjov. Ve Fakultní nemocnici Brno nebo v Nemocnici Znojmo nastoupí vojáci v pondělí. V kraji je v nemocnicích kolem 750 pacientů s koronavirem a zdravotníci musejí kvůli přehlcení zařízení omezovat běžný chod některých oddělení.

Ve svatoanenské nemocnici nastoupí vojáci na anesteziologicko-resuscitační kliniku do směnného provozu. Budou vykonávat pomocné práce, především ty nejvíc fyzicky náročné. "Jedná se například o pomoc při polohování pacientů, zvláště uložení pacienta do pronační polohy, tedy na břiše. Pokud je pacient navíc na přístroji ECMO, je polohování obzvláště složité a těžké," uvedla vrchní sestra anesteziologicko-resuscitační kliniky Renata Vyhlídalová. Vojáci budou podle situace pomáhat i při převážení pacientů na vyšetření, při příjmu materiálu na pracoviště a podobně.

Nemocnice bude mít vojáky dva týdny. "Vedení žádá o prodloužení této lhůty nebo zaslání dalšího týmu. Stále také jednáme s hasiči a policií. Pokud se vše povede domluvit, měli by jejich příslušníci nastoupit na další covidová oddělení," řekla Lipovská. Na jaře bylo v nemocnici deset vojáků, deset hasičů a deset policistů. Cílem nemocnice je dostat se na stejný počet.

Čtyři vojáci z Bučovic začali působit v Nemocnici Břeclav. Podle mluvčí Elišky Windové budou pomáhat na nejvytíženějších odděleních na ARO a JIP. "Jejich hlavní práce bude polohování pacientů, kteří jsou na přístrojích," uvedla. "Jsme vděční za pomoc, protože pomohou sestrám na nejvíce vytížených odděleních," doplnil ředitel Petr Baťka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, armáda, Brno, FOTO, pacient, Armáda České republiky, Jihomoravský kraj, Nemocnice Kyjov, Nemocnice Znojmo, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Břeclav, Nemocnice Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vytížených jihomoravských nemocnicích začali pomáhat vojáci  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.