Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Během víkendu rychle narostl počet hospitalizovaných s koronavirem, Fakultní nemocnice stahuje personál z jiných zařízení

Fakultní nemocnice Brno zaznamenala výrazný nárůst pacientů s nemocí covid-19. V sobotu ráno měla jich měla 167, dnes ráno jich má 206, uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Zařízení proto upravuje některá další oddělení na covidové jednotky. V bohunickém areálu bude kvůli zhoršení situace pomáhat i personál z Dětské nemocnice, která pod Fakultní nemocnici Brno spadá.

Dětská nemocnice omezuje chod některých oddělení. „Týká se to oddělení, kde jsou plánované úkony a je možnost jejich odkladu. Chceme posílit personál v Bohunicích," uvedla Plachá.

Podle ní se o víkendu zvýšil počet hospitalizovaných s covidem-19. „V sobotu ráno jsme měli na standardních lůžcích 136 pacientů a 31 na lůžcích JIP. Dnes ráno je to 171 pacientů na standardních lůžcích a 35 na jipových," uvedla Plachá.

Dodala, že v nejvíce exponované době loni na podzim bylo v nemocnici kolem 250 pacientů. Nemocnice předělává další oddělení, aby měla v rezervě další lůžka. „Vždy chceme mít rezervu tak 20 až 30 lůžek. Naše maximum, které můžeme vyčlenit pro covidové pacienty, je 330 standardních a 60 jipových lůžek," dodala Plachá.

PES stále na pětce, počet hospitalizovaných strmě roste

Pro Jihomoravský kraj v Protiepidemickém systému (PES) platí pátý z pěti stupňů pohotovosti, vyplývá z webu PES. Index rizika dnes oproti neděli klesl z hodnoty 86 na hodnotu 81, která ale stále spadá to pátého stupně pohotovosti. Hodnotu pro pátý stupeň mají v kraji všechny okresy, tedy Blansko, Břeclav, Brno-město, Brno-venkov, Hodonín, Vyškov a Znojmo. Pátý stupeň platí i pro Českou republiku. Vyplývá to z webu PES.

Počet hospitalizovaných se oproti prosinci zvyšuje. Nyní je jich 682. Z toho je 106 případů vážných, 355 středně vážných, 187 lehkých a 34 bezpříznakových. Nemocnice proto otevírají další covidová oddělení, aby měly kapacitu pro nové pacienty. V listopadu bylo v kraji skoro 1200 hospitalizovaných s nemocí covid-19, v prosinci jejich počet postupně klesl k 500 a teď se opět zvyšuje.

Z 310 pozitivně testovaných jich bylo nejvíce v Brně, a to 132. Dalších 65 případů se objevilo v okrese Brno-venkov, 39 na Znojemsku, 22 na Vyškovsku, 19 na Břeclavsku, 17 na Blanensku a 16 na Hodonínsku. Za týden hygienici evidují 6120 potvrzených případů. V listopadu jich bylo týdně kolem 8500, v prosinci ale čísla klesla na 2500.

V Jihomoravském kraji je od začátku pandemie k dnešku 70.652 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se 58.512 lidí, naopak 1488 s nemocí zemřelo. Ukazuje to web ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky koronavirus, jižní morava, statistiky, nakažení, hospitalizovaní, fn brno, COVID-19, nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice Brno, Dětská nemocnice FN Brno, Jihomoravský kraj, Brno-Bohunice, okres Brno-venkov, Protiepidemický systém České republiky, Minist

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jevgenij Dragunov

a

Pondělí, 4. ledna 2021, 21:40Odpovědět

Během víkendu rychle narostl počet hospitalizovaných s koronavirem, Fakultní nemocnice stahuje personál z jiných zařízení  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.