Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Kraj chce v lednu proočkovat 50 tisíc lidí. Nemocnice na výstavišti by mohla odbavit tři tisíce denně

Jihomoravský kraj očekává jen během ledna dodávku 50 tisíc vakcín proti koronaviru. Distribuovat je bude i do dalších krajských nemocnic, přičemž největší očkovací centrum by mělo vzniknout v nevyužívané záložní nemocnici na výstavišti. Tam bude možné odbavit až tři tisíce lidí denně, problémem však nejspíš bude už tak vytížený zdravotní personál, přiznal po úterním jednání krajského krizového štábu hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Na výstavišti je nyní připravená záložní nemocnice, dosud nevyužitá. Pokud ani nadále nebude její kapacita zapotřebí pro léčbu nemocných, změní se v lednu v očkovací centrum. Pro očkování 3000 lidí denně je potřeba 30 týmů zdravotníků plus administrativa. Zatěžkávací zkouškou před případným otevřením centra pro veřejnost bude očkování integrovaného záchranného systému, tedy například policistů a hasičů.

Lednová dodávka poputuje hlavně seniorům

Na jižní Moravu se zatím dostalo asi 5000 dávek vakcíny proti koronaviru. Asi tisícovku dávek kraj podle Grolicha poskytl silně zasaženému Moravskoslezskému kraji. Stejný objem získá zpět jako náhradu z nejbližší dodávky ještě před koncem roku.

V lednu pak kraj očekává dalších 50.000 dávek. Poslouží na očkování zdravotníků a hlavně seniorů i zaměstnanců v domovech důchodců a dalších podobných zařízeních. „Budou tam jezdit týmy z fakultních a krajských nemocnic," řekl Grolich.

Jihomoravský kraj plánuje vytvořit harmonogram jednotlivých zařízení podle nahlášeného zájmu. Práci by měl usnadnit i předem vyplněný souhlas s vakcinací a s tím spojená další potřebná administrativa, aby zdravotníci mohli na místě začít hned s očkováním.

V Brně začalo očkování v domově pro seniory

První vakcíny proti koronaviru dorazily v Brně i do domova pro seniory. Tým zdravotníků Fakultní nemocnice u sv. Anny dnes očkuje proti onemocnění COVID-19 klienty brněnského Domova pro seniory Vychodilova, celkem zdravotníci naočkují 140...

„S Prahou aktuálně potřebujeme vyřešit dvě věci, které se týkají další fáze očkování pro veřejnost: vznik centrálního call centra, aby se mohli k očkování přihlásit i ti, kteří nemají internet, především naši senioři, a financování velkého očkovacího centra v Brně na výstavišti. Očkovací plán počítá s tím, že vznikne, ale zatím je mimo kategorie nastaveného financování," uvedl Grolich. Pro zřízení očkovacího centra na výstavišti je zapotřebí ještě vyřešit personál. Zdravotníků je málo, jsou silně vytížení v nemocnicích.

Opětovné povolání středoškoláků

Hejtman v příštích týdnech počítá s povoláváním středoškoláků ze zdravotních škol pomocí pracovních příkazů. Na pozice sanitářů je připraveno nastoupit 27 policistů.

Krizový štáb také ustanovil krajský očkovací tým. Krajským koordinátorem bude Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno. Kraj také zvažuje, že nakoupí do zásoby injekční stříkačky a jehly pro případ výpadku v některé nemocnici.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky očkování, koronavirus, provizorní nemocnice, výstaviště, Jihomoravský kraj, nemocnice, kongresové centrum, Jan Grolich, KDU-ČSL, Petr Husa, Fakultní nemocnice Brno, Praha, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce v lednu proočkovat 50 tisíc lidí. Nemocnice na výstavišti by mohla odbavit tři tisíce denně  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.