Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoce a koronavirus na jihu Moravy: PES na čtvrtém stupni, počty nově nakažených ale přibývají

Na jižní Moravě po vánočním poklesu znovu přibylo lidí s pozitivním testem na koronavirus. Za uplynulých 24 hodin jich bylo 626, o den dříve 178. Zemřelo devět lidí s průměrným věkem 85 let. Počet hospitalizovaných se zvýšil o jednoho, celkem je jich v kraji podle hlášení nemocnic 537, informovala ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek. Protiepidemický systém (PES) se drží ve čtvrtém stupni pohotovosti.

Index rizika klesl pro kraj z hodnoty 71 na 64, což značí čtvrtý stupeň z pěti. Vyplývá to z webu PES. Pro celou ČR platí hodnota 71, která spadá do čtvrtého stupně. V zemi ale po rozhodnutí vlády od neděle platí pátý stupeň, který s sebou nese zpřísněná opatření.

V jihomoravských nemocnicích leží s koronavirem 537 pacientů. Z toho je 87 případů závažných, 243 středně vážných, 160 lehkých a 47 bezpříznakových. Velká část leží v brněnských fakultních nemocnicích, další pacienty ale mají i nemocnice zřizované krajem nebo městem.

Nejrychlejší nárůst nově nakažených je u rizikových skupin

Z 626 nově potvrzených případů nákazy je 177 v Brně a 112 na Hodonínsku. Ostatní okresy vykazují nižší počty. Za posledních sedm dní hygienici evidují 4194 potvrzených případů nemoci covid-19. Podle Ciupek je nejvyšší počet pozitivně testovaných dlouhodobě ve skupině mezi 45 a 54 lety, ale nejrychlejší nárůst případů je ve věkové skupině od 65 do 74 let a nad 75 let, přičemž třetina v této věkové kategorii potřebuje hospitalizaci.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k dnešnímu dni 65.265 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se 55.181 lidí, 1427 s nemocí zemřelo. Ukazuje to web ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační, FN Brno

Štítky koronavirus, jižní morava, statistiky, nakažení, hospitalizovaní, PES, COVID-19, Jihomoravský kraj, nemocnice, Vánoce, Morava, Krajská hygienická stanice, Protiepidemický systém České republiky, nemoc, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce a koronavirus na jihu Moravy: PES na čtvrtém stupni, počty nově nakažených ale přibývají  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.