Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po týdnech klesání začal počet hospitalizovaných s koronavirem na jižní Moravě stoupat. Kraj je ve třetím stupni systému PES

V Jihomoravském kraji přibylo za posledních 24 hodin 26 hospitalizovaných s coviden-19, uvedla dnes ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. V posledních týdnech počet hospitalizovaných většinou klesal. Celkem je jich 537. Za 24 hodin přibylo i 207 lidí s pozitivním testem, o 89 více než o den dřív. Jsou také tři nová úmrtí lidí v průměrném věku přes 88 let. Pro kraj platí třetí stupeň pohotovosti v systému PES.

Index rizika zůstává pro kraj na hodnotě 51 stejně jako v neděli, což značí třetí z pěti stupňů rizika. Pro ČR zůstává platný také třetí stupeň pohotovosti, přestože se index přehoupl už do čtvrtého stupně na hodnotu 64. Ve třetím stupni jsou na jižní Moravě okresy Brno-město, Brno-venkov, Hodonínsko a Vyškovsko, hodnotu pro čtvrtý stupeň mají okresy Blanensko, Břeclavsko a Znojemsko. Vyplývá to z webu PES.

Nárůst hospitalizovaných o 26 je za poslední dny jedním z nejvyšších nárůstů, protože většinu dní počet lidí na lůžcích v nemocnici s koronavirem klesal. Z 537 hospitalizovaných je 70 případů vážných, 256 středně vážných, 144 lehkých a 67 bezpříznakových. Ještě před několika týdny bylo ale v nemocnicích skoro 1200 pacientů s covidem-19.

Z 207 nově pozitivně testovaných jich bylo nejvíc v okrese Brno-venkov, a to 54, dalších 47 v Brně, 39 na Znojemsku, 32 na Břeclavsku, 16 na Blanensku, 10 na Hodonínsku a devět na Vyškovsku. Za poslední týden hygienici evidují 2619 potvrzených případů. Před několika týdny jich bylo skoro 8500. Nejvyšší počet pozitivně testovaných je ve věkové skupině 45 až 54 let, ale nejrychlejší nárůst je ve věkové skupině 65 až 74 let a zejména nad 75 let, kde je větší zátěž, potřeba hospitalizace a riziko úmrtí.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k dnešnímu dni 52.652 potvrzených případů nemoci covid-19. Zemřelo s ní 1100 lidí, naopak se 45.833 osob vyléčilo. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky koronavirus, jižní morava, statistiky, nakažení, hospitalizovaní, Jihomoravský kraj, COVID-19, Protiepidemický systém České republiky, Krajská hygienická stanice, okres Brno-venkov, okres Hodonín, okres Vyškov, Česko, okres Blansko, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po týdnech klesání začal počet hospitalizovaných s koronavirem na jižní Moravě stoupat. Kraj je ve třetím stupni systému PES  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.