Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tisíce lidí ze sociálních služeb čekají na jižní Moravě na plošné testování. Stát jim stále nedodal testovací sady

Do týdne musí být všechna zařízení sociálních služeb otestována na koronavirus. Testy dodá stát, rozhodla minulý týden vláda. Sady antigenních testů však ještě během pondělí nedorazily do téměř žádného z více než tisícovky míst v České republice. Výjimkou nejsou ani zařízení v Jihomoravském kraji. Podle hejtmanova náměstka Marka Šlapala (ČSSD) není otestování čtrnácti tisíc lidí ze sociálních služeb v kraji během tohoto týdne reálné. Stát přitom nepokulhává v samotném dodání testů, ale i vysvětlení, proč se dodávky navzdory vlastním nařízením protahují. Už začátkem listopadu totiž ministerstvo zdravotnictví hlásilo, že má k dispozici dva miliony testů.

Vláda nařídila minulý týden plošné testování všech zaměstnanců i klientů sociálních služeb minulý týden. První vzorky měly být odebrány do týdne, tedy do středy tohoto týdne. Stát však zároveň rozhodl o centralizovaném nákupu a následné distribuci tzv. antigenních testů. Ty mají oproti PCR testům výhodu levnější ceny (za odběr okolo čtyři sta korun) a výsledků do 12 minut.

Nákup testovacích sad měl jít přes Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Ta podepsala smlouvu se společností Avenier, která měla sady za necelých třicet milionů korun rozvést na 1200 adres po republice. Většina domovů je zatím nedostala.

Dva miliony testů leží už přes týden na skladě, distribuce však vázne

Ministr Blatný se v pondělí dostal kvůli opožděné dodávce pod palbu kritiky. „Dnes bude zahájeno rozvážení testů, v plné míře by se mělo rozjet zítra. Předpokládám, že do týdne by se to mělo stihnout. Takže během týdne by měly být provedeny první testy u všech klientů a zaměstnanců," prohlásil na pondělní tiskové konferenci.

Ministerstvo zdravotnictví přitom už prvního listopadu oznámilo, že dva miliony testů jsou již na skladě k dispozici a dalších osm milionů na cestě. Podle serveru Seznam zprávy Blatný "zdědil" projekt nákupu milionů testů od amerického výrobce Abbott po svém předchůdci Romanu Prymulovi, který se k vehementnímu prosazování centralizovaného nákupu a distribuce od odstoupení z funkce odmítá vyjadřovat.

Ministr Blatný opoždění dodávky testů zdůvodňoval byrokratickou náročností. Jednou z nich měl být podpis smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a společností Avenier. „Náš právní řád neumožňoval jednoduše použít prostředky ze zdravotního pojištění na platbu dodavateli a distributorovi testů," dodal Blatný,

Blatný kryje špinavé kšefty svého předchůdce, tvrdí Hollan

K aktuální situaci se ostře vymezil i  předseda Asociace nestátních organizací Matěj Hollan. Podle něj je celé zdržení plošného testování způsobeno záměrnou centralizací nákupu milionů testů od jednoho vybraného výrobce blízkého okolí Romana Prymuly. 

„Namísto toho, aby měly domovy pro seniory od září povinnost testovat a samy si nakoupily testy podle schválených parametrů, tak se tady rozjíždí zoufale neefektivní centralizovaný systém, který se táhne a táhne, protože kvůli odklonění pár drobných se tady teď zkouší vymýšlet těžkopádný systém logistiky a distribuce a dny a týdny se vlečou a vlečou. Za chvíli nebude už ani koho testovat," prohlásil Hollan, podle kterého není prioritou projektu rychlost a ochrana lidských životů, ale „jak na tom aspoň něco vyrýžovat."

Bez masivního testování se nehneme z místa, říká Jindřich Vobořil. Řešením jsou antigenní testy

Jestli můžeme o někom mluvit jako o odborníkovi na testování, a to nejen na přítomnost koronaviru v těle, určitě jím je Jindřich Vobořil. Čtyřiapadesátiletý rodák z Brna je veřejnosti známý především jako národní protidrogový koordinátor z let...

Na ochranu domovů pro seniory a sociálních služeb se měl stát zaměřit už na jaře, tvrdí odborníci

Podle odborníků se na ochranu domovů pro seniory v podobě pravidelného plošného testování měl stát zaměřit už během jarní vlny. „Sociální služby reálně v naší zemi nikoho nezajímají, protože se udělal PR příběh o záchraně zdravotníků a zdravotnictví. Stavíme polní nemocnice, abychom zabránili rozpadu zdravotnictví, ale prevence se nedělá. Samozřejmě má smysl stavět nemocnici, ale to až v tenhle moment, kdy je absolutně zanedbána prevence a preventivní testování v rizikových skupinách nebo institucích, jako třeba u městské policie nebo v dopravních podnicích. Takové testování, kdy se snažíme hledat lokální ohniska, jsou epidemiologická řešení,“ doplnil už dříve Jindřich Vobořil. Ten je vrchním ředitelem Společnosti Podané ruce, která do Česka  speciální korejské přístroje na plošné antigenní testování přivezla.

Na jihu Moravy je potřeba testovat čtrnáct tisíc lidí

Mezitím čekají na dodání testů a veškerých instrukcí k testování na jižní Moravě stovky zařízení sociálních služeb, Dodání se týká domovů seniorů, se zvláštním režimem i pro tělesně postižené, kde test absolvují zaměstnanci i klienti, ale také pečovatelských služeb, kde se otestují zaměstnanci.

Když sečtu v kraji všechny zřizovatele, týká se to 14.000 lidí. Zatím mám ale takové informace, že to firma Avenier bude v týdnu teprve rozvážet. Je tedy vyloučeno, že by poskytovatelé byli schopní naplnit vládní usnesení, že by bylo otestován do středy," uvedl v pondělí Šlapal.

Podle něj je potřeba po dodání testů zhruba tří dnů, než všichni lidé testy projdou. „Někde jsou směnné provozy, někdo může mít volno. Za reálné tak považuju, že bychom výsledky prvních testů věděli až na konci příštího týden. Požádali jsme proto vládu o posunutí termínu," řekl Šlapal.

Podle něj navíc většina domovů už klienty a zaměstnance otestovala, pokud se v místě objevil koronavirus. Kraj podle mluvčí Moniky Brindzákové ve svých zařízeních v sociálních službách evidoval už počátkem listopadu téměř 1000 nakažených, přes 500 bylo klientů a zbytek zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lucie Mojžíšová

Štítky sociální služby, testování, domovy pro seniory, prymula, blatný, Jihomoravský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Blatný, Česko, rychlý antigenní test, Marek Šlapal, ČSSD, Matěj Hollan, Avenier

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce lidí ze sociálních služeb čekají na jižní Moravě na plošné testování. Stát jim stále nedodal testovací sady  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.