Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koronavirus stojí i za řadou náhlých a neočekávaných úmrtí mimo nemocnice, zjistili brněnští lékaři

Brněnští odborníci z Ústavu soudního lékařství FN u sv. Anny v Brně přišli s varovným zjištěním. Onemocnění covid-19 stojí i za desítkami náhlých smrtí z prostředí domova. Dosud přitom odborníci předpokládali, že lidé v souvislosti s koronavirem umírají po prohraném boji s těžkým průběhem jen v nemocnicích.

Brněnští lékaři přitom doposud předpokládali, že na zemřelé s koronavirem narazí mimo hospitalizaci víceméně náhodně. A to pokud člověk zemře například v důsledku dopravní nehody nebo úrazu a nákaza koronavirem se u něj potvrdí až po smrti. Znatelná změna však přišla v září.

„Od 22. září do konce října jsme měli celkem 32 případů, kdy lidé zemřeli doma, aniž by byla známa příčina,“ uvedl přednosta Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny Tomáš Vojtíšek.

U tří čtvrtin těchto případů byla bezprostřední příčinou smrti virová pneumonie v důsledku onemocnění COVID-19. „Dalších 16 procent byly trombotické stavy spojené se smrtící plicní trombembolií (poruchy krevní srážlivosti), a u tří osob nebyla souvislost úmrtí s koronavirem prokazatelná,“ dodal s tím, že v posledním říjnovém týdnu tvořily zemřelí s pozitivním testem na koronavirus již celou čtvrtinu všech pitev provedených v ústavu. Průměrný věk pitvaných byl 69 let.

Podle Vojtíška se ukazuje, že nemoc covid-19 má potenciál vést k náhlým a neočekávaným úmrtím mimo zdravotnické zařízení. „Doposud přitom téměř u všech nemocných v ČR docházelo ke smrti až během hospitalizace,“ uzavřel Vojtíšek.

Na jižní Moravě přibylo za posledních 24 hodin 1237 potvrzených případů nemoci covid-19. V nemocnici aktuálně leží 1053 lidí, 139 ve vážném stavu, 360 ve středně vážném stavu, 381 má lehký průběh a 173 případů je bezpříznakových. Česká republika zaznamenala za posledních 24 hodin dosud nejvyšší nárůst, test potvrdil nákazu koronavirem u 15 700 lidí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, nemocnice, náhlá úmrtí, fnusa, lékaři, COVID-19, smrt, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus stojí i za řadou náhlých a neočekávaných úmrtí mimo nemocnice, zjistili brněnští lékaři  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.