Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajské nemocnice na jižní Moravě dostaly 408 milionů na odměny zdravotníkům

Nemocnice a další zdravotnické organizace zřizované Jihomoravským krajem dostaly od ministerstva zdravotnictví 408 milionů na mimořádné odměny pracovník, prozradil dnes krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Peníze dostanou zaměstnanci poskytovatelů lůžkové péče za jarní práci při pandemii nemoci covid-19. Podle mluvčí znojemské nemocnice Petry Veselé obdrží zaměstnanci peníze v listopadu spolu s říjnovým platem.

Kraj zřizuje nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. Kromě toho pod něj spadá záchranná služba, dětská léčebna nebo dětská centra. Jihomoravská zdravotnická záchranná služba už dříve obdržela od státu 95 milionů korun na odměny záchranářům.

Maximální výše odměny v nemocnicích je 75.000 Kč pro zdravotnické pracovníky a 30.000 Kč pro ostatní zaměstnance. „Nemocnice mají peníze na účtech, takže stihnou v listopadu výplatní termín za říjen," poznamenal Vojta. Potvrdila to i Veselá.

Znojemská nemocnice žádala hned v srpnu. „Jsem rád, že finanční prostředky dorazily a můžeme motivovat zaměstnance do další náročné práce, kterou nyní ve velmi náročné době a podmínkách odvádí ve prospěch našich pacientů," uvedl ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík.

Méně testů, nižší počet nových případů

V Jihomoravském kraji přibylo za posledních 24 hodin 388 potvzených případů nemoci covid-19, uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. V jiné dny bývá dvojnásobek i vícenásobek případů,hygienici ale připomínají, že v neděli se méně testuje. Přibylo také 13 úmrtí lidí v průměrném věku přes 83 let. Nově je také 21 hospitalizovaných, kterých je celkem 945. Z toho je 120 lidí ve vážném stavu.

V sobotu přibylo skoro 900 nových případů, v předešlých dnech vždy přes 1000 nových případů. „Neděle ale bývají slabší, protože se méně testuje," řekla Radka Boháčová z krajské hygienické stanice.

Nejvíce případů přibylo v Brně, a to 153, dále 97 v okrese Brno-venkov, 36 na Hodonínsku, 31 na Břeclavsku, 30 na Vyškovsku, 21 na Blanensku a 20 na Znojemsku. Za poslední týden je 7620 potvrzených případů nemoci covid-19. Za poslední dva týdny je největší nárůst ve věkové kategorii 65 až 74 let a nad 75 let s vyšší potřebou hospitalizace, uvedla Ciupek.

Podle ní je u lidí starších 75 let riziko závažného průběhu s ohledem na další závažná chronická onemocnění. V kraji zemřelo nově 13 lidí s koronavirem, kteří byli v průměrném věku přes 83 let. Byli z různých míst bez vzájemné souvislosti.

V nemocnici leží na jižní Moravě s koronavirem téměř tisíc lidí

V nemocnici leží 945 lidí. Z toho je 120 ve vážném stavu, 334 ve středně vážném stavu, 335 v lehkém stavu a 156 nemá žádné příznaky. Kolem 220 pacientů s koronavirem má Fakultní nemocnice Brno, uvedla její mluvčí Veronika Plachá. Podle ní je 32 na jednotkách intenzivní péče a z toho 11 na umělé plicní ventilaci, zbytek je na standardních lůžkách. Dalších asi 140 pacientů s koronavirem má Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, uvedla její mluvčí Dana Lipovská. Další stovky pacientů mají nemocnice zřizované krajem, jsou například v Kyjově, Znojmě, Břeclavi nebo Hodoníně.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k dnešnímu dni 32.081 potvrzených případů nemoci covid-19. S nemocí zemřelo 394 lidí, vyléčilo se jich 14.542. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Vaiz

Štítky koronavirus, jižní morava, statistiky, nakažení, hospitalizovaní, nemocnice, odměny, zdravotníci, Jihomoravský kraj, COVID-19, peníze, Petra Veselá, Milan Vojta, Znojmo, Břeclav, Hodonín, Nemocnice Kyjov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské nemocnice na jižní Moravě dostaly 408 milionů na odměny zdravotníkům  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.