Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nemocnice shání krevní plazmu lidí, kteří prodělali koronavirus. Darování může zachránit život pacientů s těžkým průběhem

Nemocnice po celé republice žádají pacienty, kteří již prodělali nemoc covid-19, aby přispěli k záchraně druhých. Výrazně pomoci mohou totiž svou krevní plazmou, která se používá při léčbě případů s těžkým průběhem nemoci.

Zásoby nejsou dostatečné

Během jarní vlny epidemie nebyla vzhledem k nevelkému počtu hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem v brněnských nemocnicích po rekonvalescentní plazmě poptávka, proto ji FN Brno začala odebírat až v průběhu října. „Nemocnost byla na jaře významně menší obecně v celé republice, zvláště pak počty pacientů na jižní Moravě byly řádově nižší než v Praze, tudíž i dostupnost možných dárců byla limitována. Hlavně však nebyla klinická poptávka, což je pro nás klíčové,“ uvedla primářka Transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno MUDr. Hana Lejdarová. 

Podle Petra Turka, primáře Transfuzního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze, může krevní plazma zachránit nemocným zdraví. „V současné době jen s obtížemi zajišťujeme potřeby nemocných hospitalizovaných v Thomayerově nemocnici a IKEM,“ přiblížil. Podle Turka má nemocnice v mrazicích boxech zásoby několika desítek jednotek plazmy, potřeba by jich byly stovky.

Vhodným dárcem je člověk, který prodělal koronavirus a je dva týdny zdravý. Darování krevní plazmy by mělo v ideálním případě proběhnout přibližně právě po zmiňovaných dvou týdnech. Časem totiž protilátky vymizí a nemocnice musí tak hledat stále nové dárce. 

V Brně lze darovat anti-covidovou krevní plazmu ve Fakultní nemocnici v Bohunicích. Zájemci se mohou objednat na tel. linkách 800 900 097 a 532 233 607.

„Jako dárci jsou přednostně vhodní muži, kteří v minulosti nedostali transfuzi, a ženy, které nebyly těhotné a také v minulosti nedostaly transfuzi. U žen, které byly v minulosti těhotné, a u osob s transfuzí v minulosti je případně třeba doplňkové laboratorní vyšetření,“ uvádí k výzvě ministerstvo zdravotnictví.

Zároveň by mělo jít o dárce, který měl při koronaviru klinické příznaky, jako je zvýšená teplota, bolest hlavy, suchý kašel a dušnost včetně vážnějšího průběhu.

Jak darování probíhá?

Při jednom odběr získá 660 mililitrů plazmy, což představuje tři jednotky. Pacientovi s koronavirem se podávají jednotky dvě. Odebraná plazma se konzervuje zamrazením na nízkou teplotu. Díky tomu je možné ji transportovat nebo použít až tři roky po odběru.

Plazma se odebírá metodou plazmaferézy, přičemž buněčné složky krve jsou převedeny zpět do krevního oběhu dárce. K odběru se užívají speciální přístroje, tzv. separátory. Jeden odběr trvá asi 45 minut.

Co dalšího musí dárce splňovat?

Plazmu lze darovat opakovaně. Dárce musí dále splňovat i běžné podmínky darování krve. Patří mezi ně věk od 18 do 60 let, dobrý zdravotní stav, žádná závažná anamnéza, dále žádná operace v posledních šesti měsících ani endoskopické vyšetření, tetování či pearcing. Dárce neprodělal rakovinu, infekční žloutenku B nebo C a nepatří do rizikové skupiny z hlediska přenosu krevní nákazy.

Krevní plazmu je možné darovat opakovaně, vždy nejdříve dva týdny po předchozím odběru, u darování rekonvalescentní plazmy se u prvních čtyř odběrů akceptuje minimální interval jeden týden.

Před každým odběrem dárce prochází vyšetřením a posouzením aktuálního stavu. K léčbě covidu-19 je plazma zpravidla využitelná zhruba dva až tři měsíce po uzdravení, využití ale má krevní plazma i nadále, takže může dárce docházet k odběrům trvale.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krevní plazma, nemocnice, darování, koronavirus, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, Praha, Jihomoravský kraj, Thomayerova nemocnice, Institut klinické a experimentální medicíny, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice shání krevní plazmu lidí, kteří prodělali koronavirus. Darování může zachránit život pacientů s těžkým průběhem  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.