Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

OFICIÁLNĚ: Žádné kulturní ani sportovní akce, hospody zavřou v osm. Prymula oznámil nová, tvrdší opatření

Od pondělí 12. října se na dva týdny zastaví kulturní akce, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Uzavření se týká divadel, kin, ale například i zoologických zahrad. Zrušeny budou veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob. Mohou se hrát mezistátní zápasy. Restaurace budou muset už od pátku 9. října zavírat ve 20:00, u stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva. Provoz úřadů se omezí na dva dny v týdnu, vždy na pět hodin. Prymula také připustil, že pokud opatření nezabrání v rychlému růstu nakažených, hrozí České republice úplné uzavření, tzv. lockdown.

Od pondělí se na dva týdny prakticky zastaví kulturní akce 

Od pondělí 12. října se na dva týdny zastaví kulturní akce. Zákaz otevřít se týká prakticky všech kulturních událostí, zavřít se musí například divadla, kina, ale také zoologické zahrady, vyplývá podle Prymuly z dnešního rozhodnutí vlády. Opatření mají sloužit ke zpomalení šíření epidemie covidu-19.

Do pondělí bude platit stávající režim, ve kterém mohou divadla hrát, ovšem bez přestávek na občerstvení. V jednom sále může být aktuálně maximálně 500 lidí s rouškami, stejně jako v kinosále. Nesmí se ale hrát opera a další představení s převahou zpěvu, zpívat se nesmí ani ve školách či v kroužcích nebo jiných spolcích.


Koronavirus se dostal do brněnského domova seniorů Kociánka. Třicet nakažených, dva mrtví

V Domově seniorů Kociánka v Brně má skoro 30 lidí nemoc covid-19, z toho je 21 klientů a osm pracovníků. Dva lidé zemřeli, řekl ČTK mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Město organizaci zřizuje. Podle něj jsou nakažení izolovaní a v...


Restaurace budou muset zavírat v 20:00, u stolu jen čtyři lidé 

Od pondělí budou muset po dobu dvou týdnů restaurace zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva. Vláda se také dohodla, že v obchodních centrech budou muset podniky, kde se jí, vypnout wi-fi.

 Od tohoto pondělí platí, že u jednoho stolu může v restauracích sedět nejvýš šest lidí. Provoz barů a restaurací omezilo mimořádné opatření už dříve. Nejprve bylo nařízeno uzavření od půlnoci do 06:00. Koncem září se opatření ministerstva zdravotnictví zpřísnilo a bary a restaurace musí nyní zavírat už ve 22:00. Do svých prostor navíc mohou vpustit jen tolik lidí, kolik mají míst k sezení.

Bazény a fitka budou zavřeny už od dnešní půlnoci

Restaurace byly uzavřeny už na jaře, nejprve mohly prodávat jen z okénka, poté se postupně otevřely zahrádky a 25. května mohli znovu hosté i do jejich vnitřních prostor.

Opatření se týkají i vnitřních sportovišť. Veškeré posilovny, fitness centra, bazény a vnitřní koupaliště budou zavřeny na 14 dní už od dnešní půlnoci. 

Prymula: Za dva týdny mohou být nemocnice na hranici kapacity

Počty lidí nakažených novým typem koronaviru, kteří potřebují péči v nemocnici, mohou být podle ministra Prymuly (za ANO) bez přijetí dalších opatření za týden dvojnásobné. V současné době je hospitalizováno 1700 lidí, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. „Za další týden by mohla být kapacita zdravotního systému téměř vyčerpána," uvedl Prymula.

Ve vážném stavu je podle posledních dat více než 350 osob. „Prudce narůstající je počet osob, které vyžadují zásadní intenzivní péči. Kontinuálně narůstající je i počet zemřelých," uvedl ministr.

Vláda dnes dopoledne chce o chystaných restrikcích mluvit i s představiteli opozičních stran. Opozice kritizuje vládu za špatnou komunikaci o přijímaných opatření.

Od pondělí v Česku platí nouzový stav, v uzavřených prostorech se nesmí setkávat víc než deset lidí, venku 20. V rizikových regionech od pondělí přešli na distanční výuku studenti středních škol, platí i další opatření.


Skokový nárůst koronaviru na jižní Moravě. Za den přibylo 708 případů, patnáct lidí zemřelo

V Jihomoravském kraji za posledních 24 přibylo 708 potvrzených případů nemoci covid-19 a 15 úmrtí lidí s touto nemocí, kteří byli v průměrném věku 80 let. Statistiky uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata...


Fiala vyzval veřejnost k respektování připravovaných opatření

Vládě se podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy situace s koronavirem vymkla z rukou. Po dopoledním jednání šéfů sněmovních stran s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) vyzval Fiala veřejnost ke dvěma týdnům disciplíny a sebezapření. Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana ze schůzky vyplynulo, že stát bude muset dál pomáhat ekonomice. I kvůli tomu se příští týden sejdou experti stran s ministryní financí Janou Maláčovou (ČSSD) nad pravidly kurzarbeitu.

„Situace je podle aktuálních informací extrémně špatná. Prosím Vás proto o odpovědné jednání. Musíme se pokusit šíření viru zastavit. Už to nemá nic společného s běžným politickým soupeřením. Nerespektováním nařízení se nevymezujete vůči Andreji Babišovi, Romanu Prymulovi či komukoli jinému," uvedl Fiala v prohlášení zaslaném médiím. Podle Fialy je třeba nyní odložit běžné politické soupeření. „Pak přijde čas, abychom vládě vystavili účet. Současný alarmující stav je obrovské selhání vlády a za to musí nést odpovědnost. Ale teď je naší primární společenskou povinností zastavit dynamické šíření covidu co nejrychleji," doplnil.

Rakušan ČTK řekl, že restriktivní opatření, ze kterých bude vláda odpoledne vybírat, se dotknou kultury, škol, sportu a zřejmě i restauračního odvětví. Stát tak bude opět muset pomáhat firmám, účastníci jednání se podle něj shodli na podpoře prodloužení programů Antivirus A a C, tedy proplácení nákladů firmám, které jsou postiženy omezením provozů a drží zaměstnance, a odpuštění plateb za pojištění. Spolupracovat chce opozice i na obecných pravidel pro náhradu ušlé mzdy. Normu ve středu poslanci projednali v prvním čtení.

Předseda lidovců Marian Jurečka, na jehož žádost se videokonference uskutečnila, označil jednání za korektní a konstruktivní. Chtěl by, aby se konala pravidelně. České televizi Jurečka řekl, že Česko je podle informací od Prymuly nyní zemí s nejrychlejším růstem počtu nakažených, opatření jsou proto nutná.

Předseda SPD Tomio Okamura po jednání novinářům řekl, že stát nemá tvrdá data, kterými by přitvrzení opatření podložil, a nemá připravena ani navazující ekonomická opatření. „Je to velmi nebezpečný plán," uvedl s tím, že například v případě zavedení střídavé výuky na druhých stupních škol po týdnech vyvstane otázka, zda všichni rodiče budou moci dál chodit do práce.

Podle Fialy se situace vládě totálně vymkla z rukou. Konstatoval, že druhou vlnu šíření infekce se nepodařilo přibrzdit ani není pod kontrolou. „Testování je dosud nedostatečné a trasování nestíhá nárůst. Při současné rychlosti viru už zřejmě ani stíhat nebude. Proto musíme všichni znovu zabrat a v tuto chvíli je asi jedinou naší zbraní čtrnáctidenní disciplína a sebezapření, musíme to prostě zkusit," uvedl.

Piráti chtějí, aby protikoronavirová omezení doprovázely náhrady

Opoziční Piráti při dnešním jednání zástupců sněmovních stran s premiérem Andrejem Babišem (ANO) žádali, aby protikoronavirová omezení byla oznamována spolu s náhradami ekonomických dopadů. Novinářům to řekla místopředsedkyně pirátské strany Olga Richterová. Babiš toto téma podle ní nechtěl příliš rozebírat.

„Říkal, že nyní řešíme zploštění křivky a kompenzace řešme až poté. S tím nesouhlasím. Za Piráty si myslím, že třeba dopady na kulturní odvětví, různé provozovatele volnočasových aktivit, ale i na restaurace jsou velmi drastické. Je potřeba dát jim jasný signál, že je stát nenechá ve štychu," uvedla Richterová.

Piráti chtějí, aby stát odpustil živnostníkům postiženým omezeními odvody. V některých odvětvích by byla podle Richterové namístě obdoba takzvaného kompenzačního bonusu. Při jarní vlně epidemie nového koronaviru činil 500 korun za den. Piráti podporují také prodloužení podpůrných programů Antivirus. Richterová uvedla, že upraveno by mělo být ošetřovné. "Mělo by být tak, aby reagovalo na karantény a mělo by být projednáno nějakým způsobem na vládě v pondělí," řekla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Roman Prymula, ministerstvo zdravotnictví, Andrej Babiš, vláda, opatření, koronavirus, sportovní akce, kulturní akce, hospody, stůl, Petr Fiala, Česko, Olga Richterová, ANO 2011, Marian Jurečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OFICIÁLNĚ: Žádné kulturní ani sportovní akce, hospody zavřou v osm. Prymula oznámil nová, tvrdší opatření  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.