Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě přibylo za dva dny více případů covidu než za celý květen

V Jihomoravském kraji přibylo za první dva zářijové dny více lidí s nemocí covid-19 než za celý květen, kdy byl ještě nouzový stav. Jen za středu bylo kolem 80 nových případů, v úterý jich bylo okolo 60. V tiskové zprávě to uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní je však výrazně méně lidí s nutností hospitalizace a převažují případy s mírnějšími příznaky nebo bezpříznakové. Od začátku pandemie k dnešnímu dni je na jihu Moravy skoro 1900 potvrzených případů.

Aktuálně je podle hygieniků hospitalizovaných více než 30 lidí. Z toho je šest případů vážných, deset středně vážných, 16 lehkých a jeden bezpříznakový. Nejvíce případů za středu přibylo na Hodonínsku, a to přes 30. Následuje Brno s více než 20 případy, desítka případů je na Brněnsku, jednotky na Vyškovsku, Blanensku a Znojemsku.

Nejvíce nemocných přibývá ve věku od 25 do 34 let a 45 až 54 let. „Počet případů v posledních týdnech akceleruje. S narůstajícími kapacitami testování narůstá počet zachycených pozitivních případů a s každým dalším rostou počty jejich kontaktů k dalším vyšetřením," uvedla Ciupek. Od září více testuje Fakultní nemocnice Brno, která rozšířila testování ze tří dnů na sedm dní v týdnu.

Šíření není nekontrolované, říká hygienička

Radka Boháčová z krajské hygienické stanice uvedla, že nárůst případů souvisí s testováním kontaktů v okolí nakažených. „Vyjde nám jeden pozitivní, který se dostane do kontaktu s lidmi například v práci nebo v jiném kolektivu. Tam se potom lidé otestují a objevují se nové případy. Šíření není nekontrolované. Předpokládáme, že se ve skupinách nové případy budou objevovat," uvedla Boháčová. Podle ní kvůli tomu a také s ohledem na mírné příznaky nemocných není zatím potřeba nastavovat nějaká zvláštní opatření, pokud je nenařídí stát.

Od začátku pandemie zemřelo v kraji 25 lidí, byli v průměrném věku 76 let. V září není žádný případ úmrtí. Vyléčilo se skoro 1300 lidí.

Rekordní nárůst je i za celou Českou republiku, ve středu přibylo kolem 650 nových případů. V ČR je od začátku pandemie k dnešnímu dni 25.773 potvrzených případů nákazy koronavirem, z toho je kolem 170 hospitalizovaných. Celkem 425 lidí s nemocí zemřelo, 18.326 se vyléčilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, případy, nárůst, Jihomoravský kraj, COVID-19, pandemie, Krajská hygienická stanice, Morava, Radka Stupková, Česko, Fakultní nemocnice Brno, Brno, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě přibylo za dva dny více případů covidu než za celý květen  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.