Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě je 400 potvrzených případů nemoci covid-19

V Jihomoravském kraji dnes ráno vystoupal počet potvrzených případů nemoci covid-19 na 400 od začátku epidemie. Proti úternímu večeru je to nárůst o tři případy. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví. Šest pacientů s koronavirem ve vážném stavu zůstává ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, řekla její mluvčí Dana Lipovská.

V kraji se testům podrobilo přes 5300 lidí. Ve čtvrtek se na Moravském náměstí a u univerzitního kampusu uskuteční plošné testování pro dobrovolníky. Podstoupí rychlotest, který ukáže, zda mají na koronavirus protilátky, což by mohlo znamenat, že ho prodělali nebo zrovna mají. Informace poslouží ministerstvu zdravotnictví pro studii kolektivní imunity.

S nemocí v kraji zemřelo 13 lidí, podle hygieniků to ale byli lidé s průměrným věkem 76 let a s dalšími závažnými chorobami. Naopak se vyléčilo 153 lidí. Nejvíce potvrzených případů, a to přes 140, je v Brně, stovku případů má i Břeclavsko. V ostatních regionech jako Brněnsko, Znojemsko, Blanensko a Vyškovskou jsou desítky případů, na Hodonínsku desítka jedna. Nemocní jsou ve všech věkových kategoriích, nejméně dětí, nejvíce ve věkové kategorii 25 až 34 let a 45 až 54 let.

O pacienty s koronavirem ve vážném stavu z celé Moravy se stará Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Má na to připraveno 43 lůžek s možností plicního ventilátoru. Nyní v nemocnici leží šest pacientů ve vážném stavu. Podle Lipovské jsou dva připojení na mimotělní podporu života, takzvané ECMO, čtyři na umělé plicní ventilaci.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Jihomoravský, COVID-19, Jihomoravský kraj, nemoc, pacient, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Moravské náměstí, Brno, okres Břeclav, okres Znojmo, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě je 400 potvrzených případů nemoci covid-19  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.