Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pozitivní test na koronavius má na jižní Moravě 324 lidí. U svaté Anny zemřel na nákazu další pacient

Na jižní Moravě je aktuálně 324 potvrzených případů nákazy koronavirem. Od rána tak přibylo sedm nakažených. V porovnání s ostatními kraj stoupá počet nakažených na jižní Moravě spíš průměrně. Skokany posledních dní jsou hlavně Plzeňský a Ústecký kraj. Silně zasaženy jsou také Olomoucký, Moravskoslezský a Středočeský kraj a Praha. V brněnské nemocnici u svaté Anny ve středu večer zemřel pacient nakažený koronavirem. Dohromady v Česku zemřelo s diagnostikovanou nemocí COVID-19 sto dvanáct lidí.

Nejhůře zasažena je Praha. Pozitivní test na koronavirus zde má 1334 lidí. Druhý v žebříčku je Středočeský kraj se 663 nakaženými, následuje Moravskoslezský s 574 a Olomoucký kraj s 505 případy. Jihomoravský kraj se poslední týdny v žebříčku ppohyboval právě za výše zmíněnými kraji, během posledního týdne však zaznamenali prudký nárůst na Ústecku a Plzeňsku.

Břeclavsko dohání Brno

Potvrzené případy nákazy koronavirem hlásí všechny okresy na jižní Moravě. Počty nemocných se však diametrálně liší. Například Blanensko, odkud pocházel jeden z prvních případů nákazy, hlásí dvanáct nakažených, Hodonínsko dokonce devět. Naopak Břeclavsko se s počtem 77 nakažených pomalu dotahuje na Brno, kde má pozitivní test na koronavirus 126 lidí. Zbylé okresy v číslech: Vyškovsko 17, Brno - venkov 35 a Znojemsko 45 nakažených.

Sedm pacientů ve vážném stavu, jeden zemřel

Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny funguje jako středisko pro pacienty se závažným průběhem nemoci pro celou Moravu  Slezsko. Ve středu v nemocnici jeden muž na onemocnění COVID-19 zemřel. 

„V současné době máme na klinice celkem sedm pacientů s tímto onemocněním a v těžkém stavu. Jejich zdravotní stav je vážný," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Dva pacienti jsou připojeni na mimotělní podporu života, pět na umělou plicní ventilaci.

Česko provedlo přes sto tisíc testů

S nárůstem oficiálního počtu nakažených úměrně souvisí nárůst testování. Česká republika provedla od samotného počátku pandemie 106 tisíc testů (údaje ke čtvrtečnímu ránu). Poslední dny Česko testuje zhrub osm tisíc lidí denně. V současnosti se nákaza prokáže zhruba u každého pátého testovaného. Testováni jsou však především lidé s příznaky, cestovatelskou anamnézou nebo lidé po kontaktu s nakaženými. 

Nejvíce jsou postižené Spojené státy, za den tam přibude pět tisíc nových případů

Nechtěný prim v počtu nakažených drží v současnosti USA, kde je k dnešnímu dni 440  tisíc nakažených. Během posledních 24 hodin přibylo přes pět a půl tisíce nových případů a tisíc lidí zemřelo. Z Evropy jsou na tom špatně především Španělsko (152 tisíc nakažených, 15 tisíc mrtvch a Itálie (143 tisíc nakažených, 18 tisíc mrtvých). Sousední Slovensko hlásí 701 nakažených a dvě úmrtí, oproti tomu provedli Slováci zatím jen 21 tisíc testů.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ilustrační foto, HZS HK

Štítky koronavirus, statistiky, počet nakažených, jižní morava, úmrtí, česká republika, Jihomoravský kraj, COVID-19, pacient, infekční onemocnění, Česko, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Praha, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozitivní test na koronavius má na jižní Moravě 324 lidí. U svaté Anny zemřel na nákazu další pacient  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.