Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnská firma Respilon věnuje nemocnicím a pacientům 50 tisíc roušek zachycujících koronavirus

Brněnská společnost Respilon uvolnila ze svého skladu v Číně 20 tisíc ReSpimasek s nanovlákennou membránou, která zachycuje koronavirus. Masky místo dalšího prodeje věnuje neziskovým organizacím pečujícím o těžce nemocné pacienty. Dalších 30 tisíc masek daruje Respilon nemocnicím a od dubna pak ministerstvu bude dodávat 100 tisíc respirátorů týdně.

ReSpimasky vyráběné brněnskou společností Respilon jsou schopny zachytit 99,9 procent veškerých virů a bakterií. Dvacet tisíc těchto ústenek se Respilon rozhodl poslat nadacím, které pečují o těžce nemocné. „Obdarujeme asi šest organizací, se kterými dlouhodobě spolupracujeme. Bohužel musíme v současné chvíli dělat kompromisy, nejsme schopni vyhovět všem. Dvacet tisíc roušek bychom byli schopni na našem e-shopu prodat během pěti minut, snažíme se ale nejprve podpořit potřebné," uvedla výkonná ředitelka Respilon Jana Zimová.

Ústenky poputují nejprve k těžce nemocným

Jednou z organizací, kterou plánuje Respilon obdarovat, je Klub nemocných cystickou fibrózou. Organizace se stará o více než 600 pacientů s onemocněním cystickou fibrózou po celé repulice. „Nošení roušek je pro naše pacienty téměř nutností a současná situace kolem koronaviru spojená s nedostatkem ochranných pomůcek je pro nás zdrcující. Karanténu, kterou právě zažívá celá republika, prožívají naši pacienty od narození. Proto jsme velice vděční všem, kteří se nám snaží pomoci,“ vysvětlila ředitelka organizace Simona Zábranská.

Další nadací, která ústenky získá, je Nadační fond dětské onkologie Krtek. Organizace úzce spolupracuje s Dětskou nemocnicí v Brně, kde se každý rok léčí s rakovinou zhruba 150 dětských pacientů. „Situace je taková, že je třeba zásobit ochrannými pomůckami také rodiče, kteří se svými nemocnými dětmi přijízdějí na vyšetření. I oni mohou být pro své dítě bohužel riziko. Díky spolupráci s Respilonem toho budeme schopni," řekla ředitelka nadace Krtek Eva Kroupová.

Respilon bude od dubna dodávat zdravotníkům 100 tisíc respirátorů týdně

Firma Respilon dnes také navázala dlouhodobou spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Od půlky dubna tak bude zdravotníkům dodávat každý týden 100 tisíc kusů respirátorů. Respirátory budou sloužit k opakovanému užívají i po několik dní a budou opatřeny filtrem s obsahem oxidu mědi, který zabíjí viry. K tomu navíc podepsalo miniterstvo s firmou darovací smlouvu na 30 tisíc ReSpimasek, které poputují do nemocnic. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto | Zdroj s použitím TZ

Štítky Respilon, roušky, nanovlákna, nemocní, koronavirus, ReSpimaska, ústenky, pacient, COVID-19, nemocnice, Čína, Dětská nemocnice FN Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská firma Respilon věnuje nemocnicím a pacientům 50 tisíc roušek zachycujících koronavirus  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.