Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté kontrolují, kam máte namířeno. Čech žijící ve Vídni popisuje situaci ve městě

Rakousko k dnešnímu dni hlásí 4782 případů nákazy novým koronavirem, 25 úmrtí a 9 uzdravených. Vyzpovídali jsme dalšího Čecha, který zůstal v době karantény za hranicemi České republiky. Marek bydlí a pracuje ve Vídni a popisuje situaci ve městě.

Potlesk policistům

Marek pracuje jako moderátor v rádiu a když nemusí do studia na vysílání, pracuje z domu. „U nás v práci je homeoffice od začátku. Ale je vidět, že Rakušané si z toho velkou hlavu nedělají,“ říká Marek a doplňuje, že bary, restaurace, kluby, posilovny, kina, divadla a další podniky jsou zavřené. V provozu zůstávají prodejny potravin a lékárny.


Roušky tu nosí jen někteří. Přijde mi, že lidé v Evropě jsou opatrnější, říká Češka žijící v USA

Ve Spojených státech už se novým typem koronaviru nakazilo více než 14 tisíc lidí. Přes 200 jich nemoci COVID-19 podlehlo. Nejhůře postižené jsou státy New York, kde je přes 4000 případů nákazy. Dále Washington (přes 1300 případů) a Kalifornie...


Policisté ve Vídni kontrolují, kam mají lidé namířeno. Když policisté někoho zastaví, musí jim dotyčný sdělit důvod a cíl cesty. „Všichni dostali potvrzení o zaměstnání a policie kontroluje hlavně lidi, kteří venku evidentně odpočívají,“ vysvětluje Marek. Policisté ve Vídni během jednoho z večerů děkovali lidem, kteří zůstávají doma a dodržují nařízení vlády. „V šest hodin večer hráli z reproduktorů policejních aut neoficiální hymnu Rakouska, píseň I Am From Austria,“ říká Marek. Podobně jako u nás i v Rakousku někteří lidé tleskají záchranným složkám.

Omezení cestování a vlna vykupování

Marek nejvíc pocítil omezení cestování, protože se nedostane do České republiky. Kdyby chtěl jet z Vídně do Česka, musel by být dva týdny v karanténě. A kdyby se rozhodl vrátit do Vídně, musel by být další dva týdny v karanténě zase ve Vídni, což není slučitelné s prací. „Tohle opatření s přítelkyní naprosto chápeme a domů bychom ani nejeli, abychom případně někoho nenakazili,“ popisuje Marek.


Bitky o toaletní papír a zavřené pláže. Češka žijící v Sydney popisuje aktuální situaci ve městě

V České republice byla dnes pokořena hranice tisícovky lidí nakažených novým typem koronaviru. Co se týká čísel, je na tom velmi podobně například Kanada, kde je nakažených asi 1300 a Austrálie, která k dnešnímu dni hlásí 1286 případů nákazy, 7...


I ve Vídní proběhla vlna vykupování zboží. „V diskontech najednou nebyl toaletní papír, ale toho se člověk nenají, takže nechápu, proč se jde zrovna po něm. Lidi se evidentně zásobili těstovinami, najednou nebyla rýže. Z piv došla ve Vídni jako první Plzeň,“ říká Marek. Zásobování však podle něj ve Vídni funguje dobře, takže nedostatek zboží ve městě nehrozí.

Falešná zpráva o zákazu návštěv

Provoz na silnicích se omezil jen málo, aut příliš neubylo. A příjemné počasí láká Vídeňany do ulic i nadále. „V parcích a v ulicích, zvlášť v posledních dnech, když bylo hezky, se lidi vůbec neostýchali. Vyhřívali se na lavičkách, což chápu, ale rozhodně nedodržovali doporučené odstupy,“ popisuje Marek. Parky a hřiště zůstávají otevřené.


Přístup státu je laxní. Lidé panicky vykupují obchody, popisuje situaci Čech žijící v Londýně

Michael Hocke žije v Londýně téměř pět let. Přestože situace ve Velké Británii je vážnější než v Česku, počty nakažených přesáhly hranici pěti tisíc a na onemocnění COVID-19 zemřelo už 233 lidí, o opatřeních se na Britských ostrovech téměř nedá...


Roušky v Rakousku stále povinné nejsou. „Nosí je tady spíš cizinci a starší lidé. Naše podomácku vyrobené zpočátku budily úsměvy,“ povídá Marek. Situace se v tomto ohledu však rychle zlepšuje. „Minulý týden jsem potkal jen pár lidí s rouškou, viděl jsem jeden nebo dva respirátory, u někoho rukavice. Ale dnes, když jsem jel metrem do práce, měli lidi už i šály, nebo aspoň kapesníky přes ústa,“ popisuje Marek situaci kolem Roušek.

Ve Vídni se šířila falešná zpráva o tom, že je zakázáno navštěvovat cizí byty, což není pravda. K procházce se však nesmí používat MHD. „Nemůžeme jet metrem, autobusem nebo tramvají někam do parku a tam se projít. Musíme vycházet z domu a dodržovat vzdálenost jednoho metru k dalším lidem,“ uzavírá Marek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Polizei Wien

Štítky koronavirus, situace, omezení, Marek, Vídeň, Rakousko, Česko, karanténa, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté kontrolují, kam máte namířeno. Čech žijící ve Vídni popisuje situaci ve městě  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.