Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vyšívačka krojů z jižní Moravy parádí lidi celý život. Záleží mi i na šňůrách od nohavic, říká

Markéta Maláníková z Dolních Bojanovic se šití podlužáckých krojů věnuje od malička. „U nás je to rodinná tradice. Skoro všechno, co vím, mě naučili stařečci,“ vzpomíná na své začátky. Za časově náročnou tradiční rukodělnou výrobu si vysloužila hned dva tituly, stíhá k tomu ale také provádět návštěvníky v hodonínském muzeu a režírovat ochotnické divadlo.

Hody jsou ve většině moravských obcích srdcovou záležitostí. Jinak tomu není ani v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku, kde slavnosti každoročně propukají koncem září. K hodové tradici neodmyslitelně patří také tamní podlužácké kroje. Lidé je sice seženou i v prodejnách masové výroby, pravý a ručně vyráběný kroj je ale kvalitnější, protože jeho výroba dá krejčím pořádně zabrat. 

Své o tom ví Markéta Maláníková, jež se šití krojů věnuje od malička. O své profesi měla jasno odjakživa, a s láskou tak pokračuje v rodinné tradici. Její dědeček byl uznávaný krojový krejčí a babička vyšívačkou krojových součástek. Odhodlaná vnučka proto neváhala a vydala se na studia do Prahy, kde navštěvovala odborné učiliště uměleckořemeslné. 

„Bylo krásné, že jsem se na škole potkávala s tolika jinými řemesly. Milovala jsem, když jsme měli vždycky na závěr roku přehlídku a každý donesl své výrobky a prezentoval je,“ zamýšlí se. Ačkoliv na svá školní léta vzpomíná s nadšením, naprostou většinu svého umu si ale stejně odnesla z jihomoravského domova.

Boj za původní materiály

Stejně jako babička, ani Maláníková nyní nešije celé kroje, ale třeba chlapecké kalhoty nebo červenice. Vytvoření těchto kusů oblečení je zdlouhavé a často zkušené vyšívačce trvají i měsíc. Částka za takový ručně ušitý kroj se proto často vyšplhá i na padesát tisíc korun. Látky k výrobě si shání sama, jako držitelka titulů Nositel tradice a Mistr tradiční rukodělné výroby je totiž zavázaná k používání původních materiálů. 

Například kvůli vzorovanému pateru tak Maláníková jela přímo za vedením firmy Český brokát. „Řediteli jsem donesla prvorepublikový vzorek a taky ten nový, umělý, aby viděli, jak to vypadat nemá,“ směje se. Po několika konzultacích a příslibu koupě mnohem většího množství, než původně potřebovala, nakonec dostala, co chtěla. Podobně pak ale musela bojovat třeba i za šňůry na nohavice.

ef
Svatováclavské hody v Dolních Bojanovicích 2022. FOTO: Dolní Bojanovice. 

Láska k dědině a divadlu

Kromě šití bojanovickou vyšívačku vždycky lákalo také herectví, ke kterému se přes spolužáky dostala při pražském studiu. Protože se ale hned po dokončení školy vrátila do své milované vesnice, vede ochotnické divadlo tam. Umělecký soubor převzala po svém dědečkovi. V Brně si pak dodělala kurz muzejní pedagogiky, který se jí hodí při práci s dětmi v Masarykově muzeu v Hodoníně, kde působí jako průvodkyně. 

„O životě ve velkém městě jsem nikdy nesnila a z naší dědiny se mi nechtělo. Tradice tu kolují lidem v žilách, dodržují je a hody jsou pro nás každý rok velká sláva,“ vysvětluje své rozhodnutí. Svědčí o tom i fakt, že Bojanovští kroje oblékají i týden po hodech na takzvané hodky nebo na různé církevní průvody. V lednu nebo v únoru začíná sezóna plesem, muži kroj nosí i na Velikonoce a na svatého Štěpána, děvčata zase na Nový rok.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kroje, hody, Dolní Bojanovice, Hodonínsko, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Tak pánové, kdybyste vedli CIVILIZOVANOU diskuzi, k tomuto by dojít nemuselo. Holt společnost dnes drží u dna dezoláti.

Sobota, 30. prosince 2023, 10:54Odpovědět

Baron Kocharovski

děkuji a rád opětuji pozdrav pro DISKUTÉRA T.! ;-) (já znám jen tajemného "EM!" :-) no jo, drbna klesla na novinářské dno, přece lidi, co mají (jakýkoliv) názor jsou nebezpeční! strašně nebezpeční! :-D raději by se měli někam ztratit... ("...jistě jste si všiml..., ztratil se MLÍKAŘ...")! :-DDD a když už se tito lidé z diskusí nemůžou nikam ztratit, tak se alespoň "ztratí diskuse! ":-((( to je taková "demokracie po česku!" :-((( VŠEM S NÁZORY, KRÁSNÉ VÁNOCE (I VÁNOČKY)! ;-)))

Neděle, 24. prosince 2023, 10:52Odpovědět

Diskutér T.

Zdravím Barona, taky jsem si všiml, že KOMENTY už nejsou u článků - asi někteří z nás neprošli CENZUROU, I TOHLE BERU OD DRBNY JAKO JEJICH NEPODAŘENÝ DÁREK K VÁNOCŮM. NIC NEKOMENTOVAT A DRŽET KLAPAČKU....

Neděle, 24. prosince 2023, 07:06Odpovědět

Baron Kocharovski

PARÁDNÍ! (dá se alespoň něco z toho, od paní něco koupit) a kde?! a u jiných článků NEJSOUdiskuse PROČ?! :-((( rád bych třeba napsal, že za STŘELBU v praze MŮŽE ŠPATNÝ SYSTÉM V ČESKU! proč? protože jinak by tento magor NEMOHL ZÍSKAT REGULÉRNĚ POVOLENÍ k držení všech zbraní a vůbec by se nedostal k držení ZBROHNÍHO PRŮKAZU! :-((( takže si holt lidi MUSÍ ZVYKNOUT, že v česku JE BORDEL, díky kterému občas nějaký VOCAS zastřelí i DVOUMĚSÍČNÍ NEMLUVNĚ, (KUR*VA)!!! :-((( :-((( :-((( hlavně ta no myslete u voleb! MYSLETE U VOLEB, (ne na baby a chlapy, ale na to, KOHO VOLÍTE)!

Pátek, 22. prosince 2023, 15:01Odpovědět

Vyšívačka krojů z jižní Moravy parádí lidi celý život. Záleží mi i na šňůrách od nohavic, říká  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.