Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejlepší atmosféra při porodu je stejná jako při milování, říká dula z Brna

Připravuje ženy na porod, poskytuje psychickou podporu a ve své péči využívá i bylinky. Brněnská dula Háta Píše se už několik let věnuje rodičkám, jež si přejí v nejdůležitějších chvílích svých životů cítit oporu v člověku, který ví, jak vypadá ideální porod.

Dvě čárky na těhotenském testu nebo prvotrimestrální screening. Na duly a porodní asistentky se nastávající rodičky obracejí již v prvopočátcích těhotenství a jejich role mnohdy nekončí ani po porodu dítěte. Dula Háta Píše se ve své útulné pracovně v brněnských Vinohradech setkává s ženami, které se těší na prvního potomka i s těmi, jež chtějí zažít lepší a informovanější porod. „O klientky pečuji kontinuálně tak, abychom si spolu stihly vytvořit vztah a byly si blízké,“ popisuje šestadvacetiletá žena.

Jako dula je rodičkám především psychickou podporou. Na rozdíl od porodní asistentky není zdravotníkem a u porodu slouží především jako doprovod. „Nemohu dávat zdravotnická doporučení nebo vyšetřovat. Dula je, laicky řečeno, dobrá kamarádka, která celý proces porodu zná a ví, jak má správně vypadat. Jsme hlavně preventisti. V těhotenství se dá pro dobrý porod udělat nejvíc​​​e,“ vysvětluje svoji roli Píše, jež se momentálně stará o sedm klientek.


Dula Háta Píše pomáhám nastávajícím maminkám s přípravami na porod i šestinedělí

Těhotenstvím, porodem i šestinedělím provází mladá dula nejen rodičku, ale také jejího partnera. Při schůzkách s klienty naráží i na otázky, jež se páry obvykle bojí zdravotníkům položit. Tatínky zajímá sex po porodu, maminky se obávají především průběhu narození dítěte. Někdy musí brněnská dula zabřednout i do emočně náročnějších témat. Jako křesťanka například vysvětluje nastávajícím rodičům, kteří mají strach z postižení potomka, že je miminko lidskou bytostí už od početí a zaslouží si prožít svůj čas na světě.

Sama má za sebou náročnou zkušenost

Háta Píše se specializuje také na pomoc rodinám, které o miminko při porodu přišly. Do řešení podobných situací se jí promítají vlastní životní zkušenosti. V prvním těhotenství, v němž čekala dvojčata, totiž jedno z dítek v druhém trimestru zemřelo. „Obě děti jsem nosila až do konce termínu a v těhotenství jsem o tom nemluvila. Pak už ale emoce chtěly ven. Je důležité si uvědomit, že to není nenormální. Každého se smrt týká,“ vysvětluje s tím, že zkušenost z prvního těhotenství ji donutila hledat lepší cestu k fyziologickému porodu.

Vyškolená dula, jež původně vystudovala speciální pedagogiku na brněnské Masarykově univerzitě, se snaží proměnit nemocniční prostředí v místo, ze kterého si ženy odnesou co nejpozitivnější zážitek. Pokud se klientkám zadaří porodit přirozeně a narozené miminko je plně kojené, je se svou prací spokojená. „Ideální porod je takový, ze kterého má žena pocit, že to zvládla sama, a ne že ji někdo odrodil. Musí být nadšená ze sebe, že to dala," popisuje.


V těhotenství i při porodu mohou ženy využívat šátky rebozo

Hudba i šátek jako pomocník 

Při porodu je podle duly ideální přítmí a vhodná hudba, která zamezí tomu, aby nastávající maminky rušily porody ostatních rodiček. „Nejlepší atmosféra při porodu je stejná jako při milování. To se totiž vyplavuje oxytocin, hormon lásky. Je plachý a když přijde strach a stres, tak se utlumí. A porod přestává běžet," říká žena, která si sama prožila dvě těhotenství.

Po druhém porodu se dula rozhodla věnovat naplno maminkám, které chtějí mít kontrolu nad svým porodem. Je proškolená speciálním kurzem a v průběhu praxe se neustále dovzdělává. Nyní se zajímá o bylinky a studuje fytoterapii, která najde u těhotných žen, jež nemohou užívat většinu běžných léků, využití. V praxi jí pomáhají také šátky zvané rebozo.

Jde o speciální techniku, která má kořeny v Mexiku. „Ženy dostávají při prvních měsíčcích šátek, který využívají při menstruačních bolestech. Je ale multifunkční, nosí jej i jako součást oděvů nebo na hlavě. Jako pomocník nám skvěle funguje v těhotenství i při samotném porodu, kdy slouží jako prodloužená ruka," říká maminka, která má dle svých slov dvě děti doma a jedno v nebi.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky dula, porodnictví, zdravotnictví, neobyčejní, porod, těhotenství, Brno, Brno-Vinohrady, Masarykova univerzita, Mexiko

Nejlepší atmosféra při porodu je stejná jako při milování, říká dula z Brna  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.