Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.
O víkendu jsem zavítala do černopolské kavárny a restaurace Era. Tradiční kavárna, která byla postavena podle návrhu architekta Josefa Kranze už v roce 1928-1929. Od roku 1959 byla v někdejší kavárně provozována pivnice a od 70. let dům chátral. V roce 2011 došlo k obnovení kavárenského provozu a z Ery se brzy stalo jedno z nejvyhledávanějších míst brněnských gurmetů.
Tento víkend nás pravidelně obměňované menu v kavárně přesvědčovalo pštrosími specialitami. Tabule s aktuální nabídkou obsahovala taková lákadla jako kroketka z pštrosího krku s marinovanou karotkou, pštrosí vývar, pštrosí játra s bramborovou kaší nebo ragú z marinovaného pštrosího masa s bulgurem.
My jsme zvolili jako polévku pštrosí vývar a špenátovou polévku, pštrosí játra s bramborovou kaší a ragú z marinovaného pštrosího masa a jako dezert pannacottu s višňovým želé a makovou zmrzlinu.
Prostředí vnitřních prostor restaurace vzdává hold funkcionalistické vysoké estetice a není narušováno žádnými cizími prvky. My jsme se usadili na prostorné zahrádce, která je umístěna uvnitř bloku a poskytuje klidné prostředí pro příjemný oběd. Rodiny s dětmi ocení pískoviště s hračkami a přirozené zábrany, které omezí pohyb dětí na blízké okolí.
K pití jsme si objednali čepovaný cider Kingswood a domácí bezovou limonádu. Chvíli po nápojích následovaly polévky. Ty se staly největším zklamáním této návštěvy. Špenátová polévka (50 Kč) byla standardní, jemně rozmixovaná s kousky vařených vajec. Chuť nijak překvapivá, navíc to kuchař lehce přehnal se solí. To se mu v menší míře povedlo i u pštrosího vývaru (50 Kč), který obsahoval kořenovou zeleninu a pštrosí halušky. Vývar nebyl příliš silný, očekávali jsme polévku výraznější s menší silou pepře a soli.
Pštrosí játra s bramborovou kaší (145 Kč) byla na rozdíl od polévek skutečně zajímavým chodem. Velice jemná struktura masa podtržená delikátní bramborovou kaší byla příjemnou zkušeností. Lehce nasládlá šťáva z výpeku správně podtrhla celkový dojem z jídla. Ragú z marinovaného pštrosího masa (169 Kč) bylo chutné, maso šťavnaté a měkké a příloha v podobě bulguru (předvařená nalámaná celozrnná pšenice) vhodně k jídlu sedla. Škoda, že množství omáčky neodpovídalo množství přílohy, číšník si odnášel poměrně velké množství bulguru, který přišel vniveč. Hlavní jídla měla tu sílu dokázat, že je pštrosí maso zajímavou alternativou k běžně používaným druhům mas. Obsahuje velmi málo tuku a cholesterolu a svou strukturou připomíná maso hovězí.
Námi zvolené dezerty dobře zakončily odpolední posezení v zahradě restaurace. Maková zmrzlina (55 Kč) v naprosto čisté podobě bez ozdob či dalšího dochucování byla osvěžující, plná smetany a výrazně chutnala mákem. Překvapivě nebyla maková zrnka černá, ale spíše světle hnědá. Zmrlina byla také subjektivě až moc sladká. Pannacotta s višňovým želé (55 Kč) spočívala na karamelovém lůžku, které bylo jen těžko vydolovatelné a k chuti smetanové pannacotty se přidávala jen ostýchavě. Kyselé višňové želé bojovalo se smetanou, celkový výsledek spolupráce těchto tří složek nakonec vytvořil silný výsledek. Dalším plus je správně vyrobené espresso, ale to jsme od Ery spíše očekávali.
Obsluha restaurace na nás nejdříve působila lehce odměřeně, ale první dojem se ukázal jako zavádějící a nakonec jsme si neměli na co stěžovat. Tříčlenný soubor číšníků svědomitě plnil naše přání a na jídlo nebo nápoje jsme prakticky nemuseli čekat. Když náš začaly obtěžovat vosy, netrvalo dlouho a dostali jsme na stůl aromatickou bombu v podobě hřebíčku a bylin v horké vodě. To mělo vosy odlákat, ale zdá se, že je černopolní hmyz odolnější než by člověk řekl.
Kavárna Era si za dva roky provozu vydobyla silnou pozici na brněnské gastronomické scéně. Promyšlené menu a zažité standardy provozu restaurace tuto pozici potvrzují, dílčí výsledky kuchyně však nejsou vždy úplně suverénní. Návštěvou Ery chybu neuděláte, jestli však budete ohromeni je spíše otázkou volby pokrmu.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.