Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Historie a současnost brněnských kin: Kde se vyplatí jít na film?

PR článek

Brno je s kinematografií spojeno od prvních promítání na přelomu 19. a 20. století, kdy do města mířily různé kočovné kinematografy. První stálá kina začala v Brně vznikat na počátku 20. století. Pojďme se podívat na historii brněnských kin a říci si, která z nich stojí za návštěvu.

Historie brněnských kin

Slavnostní otevření úplně prvního stálého kina The Empire Bio Co. v Brně proběhlo v roce 1907 na náměstí Svobody. Pojalo 323 diváků a podle dochovaných dokumentů patřilo k nejelegantnějším sálům v celém Rakousku-Uhersku. O rok později vyrostlo na Dornychu Brněnské biografické divadlo s 396 sedadly, ale během II. světové války ho zničila bomba. Největším kinem své doby bylo Kino Urania s téměř pěti sty místy, i ono ale bylo během války poškozeno a později přestavěno na divadlo.

Od roku 1915 se v Brně také nachází druhé nejstarší kino v České republice – Kino Lucerna a v roce 1929 byl postaven i biograf Bio Dopoz, nyní kino Scala, které po několika úpravách bylo schopné pojmout přes tisíc diváků.

V období po druhé světové válce došlo ke znárodnění kin a jejich správu převzal stát. V 50. a 60. letech se v Brně otevřelo několik nových, moderně vybavených kin.

Změny po roce 1989

Po pádu komunismu v roce 1989 došlo k výrazným změnám v oblasti kultury a zábavy v celé České republice, včetně Brna. Privatizace a tržní ekonomika vedly ke změnám ve správě kin a jejich programové nabídce. Některá kina bohužel zanikla, zatímco jiná se musela přizpůsobit novým podmínkám.

Současná brněnská kina

V současné chvíli má Brno bohatou nabídku kin, která uspokojí různé typy diváků. Od moderních multiplexů až po malá artová kina, kde si každý může najít to své. Ta, která rozhodně stojí za návštěvu, jsou:

1. Kino Scala

Kino Scala je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších kin v Brně. Je místem konání mnoha filmových festivalů a kromě filmových projekcí zde často probíhají různé diskuse, přednášky a kulturní akce.

2. Cinema City Velký Špalíček

Cinema City Velký Špalíček je moderní multiplex nacházející se v centru Brna. Nabízí širokou škálu snímků od nejnovějších blockbusterů až po rodinné filmy. Multiplex je vybaven moderní technologií, včetně 3D projekcí a komfortních sedaček. Velký Špalíček je ideálním místem pro ty, kteří hledají pohodlný a kvalitní filmový zážitek u epických filmových trháků jako Duna 2 či chystaný Gladiátor II.

3. Kino Art

Kino Art je dalším významným brněnským artovým kinem. Nachází se v Cihlářské ulici a nabízí pestrou nabídku nezávislých, alternativních a klasických filmů. Kino Art je známé svým zaměřením na kvalitní kinematografii a kulturní programy. Kromě filmových projekcí se zde konají také různé workshopy, diskuse a výstavy.

4. Kino Lucerna

Kino Lucerna je jedním z nejstarších kin v Brně a nabízí kombinaci komerčních a nezávislých filmů, což jej činí oblíbeným místem pro různé typy diváků. Kino Lucerna je také známé svou příjemnou atmosférou a často se zde konají speciální filmové večery a tematické projekce.

5. Speciální filmové zážitky v Brně

Kromě tradičních kin nabízí Brno také několik unikátních míst, kde si můžete vychutnat filmový zážitek jinak. Patří sem například letní kina, která se stávají stále populárnějšími.

6. Letní kino na Špilberku

Letní kino na Špilberku je jedním z nejkrásnějších letních kin v Brně. Nachází se v areálu hradu Špilberk a nabízí divákům možnost sledovat filmy pod širým nebem s výhledem na město, díky čemuž získáte nezapomenutelný filmový zážitek. Na programu jsou jak klasické snímky, tak nejnovější hity.

7. Letní kino na Kraví hoře

Dalším populárním letním kinem je areál na Kraví hoře a nabízí pohodlné posezení na trávníku s možností pikniku. Program je pestrý a zahrnuje jak komerční, tak artové filmy a je i ideálním místem pro rodiny, přátele a všechny, kteří chtějí strávit příjemný večer venku.

8. Autokino na Výstavišti

Pro milovníky retro zážitků je ideální volbou autokino na brněnském výstavišti. Toto autokino nabízí možnost sledovat filmy z pohodlí vlastního auta, což je unikátní zážitek, který připomíná americká drive-in kina z 50. let.

Budoucnost brněnských kin

Stále rostoucí zájem o kvalitní kinematografii a kulturní programy naznačuje, že kina budou i nadále důležitou součástí městského života. Rozvoj nových technologií, jako je 4D a virtuální realita, nabízí nové možnosti filmařům a slibují jedinečný divácký zážitek.

Ohodnoť článek

Štítky kino, Brno, film, letní kino, Česko, Palác Lucerna, Špilberk, kultura, kinematografie, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historie a současnost brněnských kin: Kde se vyplatí jít na film?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.