Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kdy se vyplatí být plátcem DPH?

PR článek

Pustili jste se do podnikání po hlavě, a ne všechno jste hned na začátku domysleli? Nebo jste si říkali, že vše budete řešit až ve chvíli, kdy to bude třeba? Možná teď zrovna stojíte před rozhodnutím, zda se stanete plátcem DPH či nikoli. Nese to s sebou nějaké výhody, nebo je lepší plátcem DPH nebýt.

Ne každý má na výběr

Než se vůbec ponoříme do toho, kdo je plátce DPH a kdy se vyplatí se jím stát, je na místě si říct, že ne každý má na výběr, zda se plátcem DPH chce nebo nechce stát. Pokud za posledních 12 měsíců překročíte zákonem stanovenou hranici, prostě se jím stát musíte. Kdo ji ale nepřekročí, ten si samozřejmě vybrat může. Řiďte své cash flow a mějte přehled o svých možnostech.

Aktuálně je hranice nastavena na 2 000 000 Kč, pokud tedy za posledních 12 měsíců váš obrat přesáhne částku 2 000 000 Kč, plátcem DPH se stáváte povinně, na základě zákona. Obratem se pro tyto účely rozumí součet všech částek, které jste jako podnikatelé získali během stanovené doby v ČR za dodání zboží, poskytnutí služby, případně za převod nemovitosti. Nespadají sem ale finance, které jste získali prodejem dlouhodobého majetku nebo příjmy z občasné doplňkové činnosti.

Kdo hranici 2 000 000 Kč za posledních 12 měsíců nepřekročí, ten má na výběr. Buď se plátcem DPH nestane, nebo se může stát tzv. dobrovolným plátcem DPH, ale pozor, nárok na to není automatický, stát může vaši dobrovolnou registraci k platbě DPH zamítnout.

Víte, že i jako OSVČ můžete uzavírat dohody o provedení práce?

Kdo vůbec je plátce DPH?

Plátcem daně z přidané hodnoty, zkráceně DPH, je fyzická nebo právnická osoba, která si pro potřeby podnikatelské činnosti může kupovat služby nebo zboží za výhodnějších podmínek. Výše se odvíjí od sazeb DPH stanovených pro daný rok, po skončení zúčtovacího období takové osobě stát procentní část z kupní ceny vyplatí zpět. Zní to složitě? Velmi zjednodušeně se dá říct, že podnikatel nakupuje v podstatě bez daně.

Proč uvažovat o tom, že se stanete dobrovolným plátcem DPH?

Většina z nás si řekne, že když DPH platit nemusí, proč by se k tomu dobrovolně hlásili. Existují ale situace, kdy přihlášení k DPH dává smysl, stejně tak otázky, jak vést daňovou evidenci jako OSVČ. Mezi ně patří například to, že:

  • Vaše příjmy jsou nižší než výdaje za nakoupené zboží.
  • Vaši dodavatelé sami jsou plátci DPH, když od nich odeberete zboží, pořídíte ho za výhodnější cenu.
  • Plátcem DPH jsou vaši zákazníci.
  • Nabyli jste dojmu, že se vašemu podnikání bude skutečně dařit a limit pro registraci DPH překročíte. Když se jako plátce DPH zaregistrujete hned při založení firmy, ušetříte si hromadu papírování. Nic se ale neděje, pokud tak na začátku neučiníte a k DPH se nepřihlásíte. Daň na vstupu lze uplatnit i zpětně, a to za 12 po sobě jdoucích měsíců ode dne registrace k DPH.
  • Vy sami neuplatňujete paušální výdaje, vedete si ale daňovou evidenci a vrácené DPH za nákladové faktury bude vyšší, než kolik vás dodatečná evidence spojená s DPH bude stát.
  • Obchodujete nejen v ČR, ale i v zahraničí.
  • Být plátcem DPH se vyplatí i tehdy, kdy vaše fakturovaná plnění podléhají nižší sazbě DPH než vstupy, přitom ale vstupy tvoří podstatnou část ceny fakturovaných výstupů.
  • Zrovna tak byste o tom, že se stanete plátcem DPH měli uvažovat ve chvíli, kdy se na zboží zakoupené od dodavatele uplatňuje vyšší sazba DPH než na zboží, který vy sami prodáváte zákazníkům.
  • Dalším důvodem může být to, že chcete vypadat dobře v očích ostatních podnikatelských subjektů. Je totiž běžné, že některé společnosti obchodují výhradně s plátci DPH.
Kdy se nevyplatí být plátcem DPH

Po přečtení předchozích odstavců jste možná nabyli dojmu, že stát se plátcem DPH má jen samá pozitiva. Bohužel to tak úplně neplatí, důvodem je zejména administrativní zátěž, která vám tím vznikne. Neobejdete se bez účetní, která bude vystavovat daňové doklady pro vaše zákazníky nebo klienty, povede vám účetnictví a bude podávat daňové přiznání k dani z přidané hodnoty a tzv. kontrolní hlášení.

Mezi další nevýhody patří nutnost hlídat si termíny, archivace dokladů minimálně po dobu 10 let, hlídat, zda na všech dokumentech máte uvedené své DIČ a také to, že vaše rodné číslo bude veřejné.

Ohodnoť článek

Štítky DPH, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdy se vyplatí být plátcem DPH?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.