Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně dnes odstartovaly charitativní workshopy. Seniorům a zdravotně postiženým bude pomáhat sto dvacet dobrovolníků ze 14 zemí

V pátek 19. července v Brně začalo mezinárodní setkání mladých lidí. 120 dobrovolníků ze čtrnácti zemí bude od úterý 23. července pomáhat seniorům a zdravotně postiženým osobám. Charitativní workshopy budou probíhat do příštího pondělí v celkem 16 organizacích po celém Brně.

Brno je jako první město v České republice letos hostitelským městem mezinárodního dobrovolnického tábora Go4Peace. Od 23. do 29. července bude 120 mladých věřících lidí ve věku 16 až 26 let pomáhat seniorům, handicapovaným a jinak znevýhodněným lidem. První tři dny jejich pobytu byly věnovány poznávání Brna. V sobotu prošli poznávací trasu po významných památkách města, v neděli je pak čekala plavba lodí po Brněnské přehradě. „Na Česku se mi líbí to, jak je podobné mojí zemi. Architektura i zeleň v Brně jsou takové, jako bych byla na Slovinsku. Navíc je Brno velké tak akorát. Už teď Česko považuji za svůj druhý domov,“ svěřila se Urša Kapler ze Slovinska.

Podle organizátorů mají tato setkání totiž kromě charitativní činnosti také další cíle. „Cílem setkání je propojení mladých lidí z jiných kultur, osobní příležitost vycestovat s dobrým úmyslem, vlastní dobrovolnictví, rozvoj jazykové gramotnosti nebo inspirace do své domovské země. Hlavním cílem ale zůstává praktická charitativní dobrovolná pomoc v daném státě, kde se camp realizuje,“ uvedla Dana Žižkovská z oddělení politiky stárnutí Ministerstva práce a sociálních věcí.

V šestnácti organizacích budou dobrovolníci pomáhat především po manuální stránce. Čekají je ale také například procházky se seniory nebo vymýšlení volnočasových aktivit

Do projektu se zapojilo celkem šestnáct hostujících organizací, do kterých budou dobrovolníci po celou dobu pobytu docházet od desíti hodin dopoledne do čtvrté hodiny odpolední. Mezi tyto organizace patří domovy pro seniory Podpěrova, Věstonická, Holásecká, Koniklecová a Sokolnice. Diakonie církve bratrské i evangelické, Centrum Kociánka, Unie neslyšících Brno, Spolek Klára pomáhá a Dopravní hřiště Městské policie Brno Riviéra. Mimo to se účastní také organizace spadající pod ministerstvo – mateřská centra a dětské skupiny, jako například Zdravá školička, Indián, Dobromysl a Jasnička.

Mladí křesťané přijeli do Brna například z Norska, Estonska, Ukrajiny, Slovinska nebo Albánie. Pomoc kvůli jazykové bariéře spočívá převážně v manuálních pracích. Kromě pomáhání na zahradě budou dobrovolníci také budovat smyslové aktivizační chodníky, natírat ploty a lavičky, vymalovávat sklady, pomáhat s potravinovou bankou nebo balit hračky pro sociálně slabé rodiny.

Mimo to se ale také setkají s konkrétními seniory a zdravotně postiženými, kterým budou nápomocní při vycházkách nebo při fungování v chráněném bydlení. „Každá pracovní skupinka má svého českého vedoucího, který bude sloužit jako tlumočník pro kontakt s klienty domovů pro seniory,“ vysvětlila Žižkovská. Dobrovolníci budou pomáhat i na dopravních hřištích a vymýšlet hry či loutková divadla.

Pro hostující zařízení může být charitativní camp inspirací

„Dobrovolnici posílí řady našich pracovníků a budeme tak moci jít třeba se všemi klienty najednou na procházku do Lužánek. Mezi našimi klienty jsou lidé imobilní či hůře pohybliví, někdy také dezorientovaní, a procházky ve větším počtu jsou tedy nereálné,“ vysvětlila ředitelka brněnského střediska Diakonie ČCE Lenka Svobodová, podle níž je přítomnost dobrovolníků velkým zpestřením a zajímavou zkušeností pro klienty Diakonie. „Kromě toho to může být pro naše pracovníky impulz pro to vidět běžný provoz z jiného úhlu pohledu, který může ukázat nové možnosti a nápady,“ dodala. V brněnské Diakonii se budou dobrovolníci věnovat lidem z denního centra, stráví jedno odpoledne s obyvateli chráněného bydlení a pomohou i na komunitní zahradě, na které si klienti pětsují vlastní zeleninu a starají se o ovocné stromy.

V rámci workshopů dostanou prostor také pro předávání informací o své zemi, její kultuře a gastronomii. Dílny si mladí lidé vybírají sami, stejně tak jako organizace, ve kterých chtějí působit. Po dobu campu se mohou v jednotlivých zařízeních vystřídat. „Na campu jsem už po osmé, tentokrát poprvé jsem se ale setkal s lidmi, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Je to pro mě obrovská zkušenost,“ řekl účastník Niko Makowski z Německa, který bude týden trávit v brněnské pobočce Diakonie Českobratrské církve evangelické. „Naše skupinka se skládá z pěti národností – německé, slovinské, albánské, polské a maďarské. Dnes jsme byli společně na procházce a nastala taková vtipná situace, kdy jsme chtěli seniorům zazpívat písničku, ale najednou bylo ticho, protože jsme se nějak nemohli shodnout na tom, ve kterém jazyce budeme zpívat. Tohle se mi na campu líbí, ta různorodost propojená s pomocí ostatním lidem."

Po dvaceti letech, co se setkání konala v Sarajevu zničeném občanskou válkou, pokračují i v dalších zemích Evropy

První takovéto mezinárodní setkání se uskutečnilo v roce 1996 v Sarajevu, kde v té době právě skončila občanská válka. Dobrovolnická činnost tam nejdříve přišla z Německa, postupně se k německé mládeži ale přidávali i mladí lidé z dalších zemí. Z této pomoci se vyvinul charitativní spolek Go4Peace, který je hlavním pořadatelem akce v každé zemi. „Hlavní myšlenkou našeho tábora je stavět mosty mezi lidmi. Po tom, co jsem dvacet let jezdil do Bosny, zjistil jsem, že nemusíme lidem pomáhat jen fyzickou prací, ale také duchovně, aby se obnovili zevnitř. Děláme to pomocí evangelií, z nichž bereme krátká motta, která se snažíme žít,“ uvedl zakladatel organizace Meinolf Wacker.

Po dvaceti letech pomáhání v Bosně a Hercegovině vedení spolku usoudilo, že by tato forma pomoci měla pokračovat i do dalších zemí. Proto následovaly campy například v Německu, Albánii nebo loni v Polsku.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky charita, Go4Peace, workshop, Diakonie, křesťané, MPSV, domov pro seniory, senioři, handicapovaní, zdravotně postižení, Brno, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Česko, Slovinsko, Německo, Albánie, Bosna a Hercegovina, Sarajevo, Ministerstvo práce a

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně dnes odstartovaly charitativní workshopy. Seniorům a zdravotně postiženým bude pomáhat sto dvacet dobrovolníků ze 14 zemí  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.