Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájem o mlékomaty stoupá, mléko je podle analýzy bezpečné

Po počátečním nadšení a následném rychlém poklesu zájmu o mlékomaty lidé znovu objevují chuť mléka, které si koupí do 48 hodin po nadojení. Více prodaného mléka a více mlékomatů pozoruje jejich dodavatel firma TOKO Agri od loňska, řekl obchodní ředitel Tomáš Kořínek mladší.

Letos se mléka prodalo o deset procent více. Podle aktuálního výzkumu Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) v Brně není třeba se syrového mléka obávat, pokud se převaří.

"Před čtyřmi lety zabilo mlékomaty vyjádření hlavního hygienika," poznamenal Kořínek. Tehdy označil syrové mléko za potenciálně nebezpečné. Tento stav se však postupně daří překonat. "Loni jsme instalovali v republice 12 nových mlékomatů, letos šest a řeší se, kolik a kam je dát v Praze," řekl Kořínek. Jeho firma je jediným dodavatelem technologie v Česku, po republice má zhruba 160 mlékomatů, což odpovídá počtu registrací u Státní veterinární správy.

Podle výzkumu VFU sice mléko obsahuje různé množství několika bakterií. "Z hlediska přítomnosti patogenních bakterií analýza nepotvrdila přítomnost listerií, salmonel, kampylobakterů ani baktérií Bacillus cereus. Prokázala však zvýšené množství běžně se vyskytujících bakterií. Některé patogenní skupiny mohou vyvolávat průjmová onemocnění," uvedla v tiskové zprávě Kateřina Bogdanovičová z Ústavu hygieny a technologie mléka. Nalezené bakterie však podle ní nezavdávají důvod k obavám. "Převařením zničíme patogenní bakterie, které nepřežívají ve sporách, a minimalizujeme zdravotní rizika. Při dodržení těchto postupů lze považovat mléko v jihomoravských mléčných automatech za bezpečné," uvedla Bogdanovičová. Do analýzy zařadila 30 vzorků z deseti automatů, do nichž dodává mléko šest farem.

Aktuálně stojí litr mléka mezi 16 a 20 korunami a jelikož množství tuku se pohybuje nad čtyřmi procenty, míní Kořínek, že by cena mohla být i vyšší. "Kvalita je nesrovnatelně vyšší než v obchodech a mléko je čerstvé," zmínil. Denně se v automatech prodá 200 až 250 litrů.

Dodavatel automatů se snaží dostat i na další místa jak ve velkých městech, tak v menších obcích. Kořínek však přiznává, že ani po letech není zřejmé, kde se mlékomat uchytí. "Občas je potřeba měnit místo a zkoušet," řekl.

Štítky mléko, analýza, bakterie, TOKO AGRI a.s., Brno, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o mlékomaty stoupá, mléko je podle analýzy bezpečné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.