Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V rybníku Olšovci je zakázané koupání, jinde je voda čistá

V rybníku Olšovci na Blanensku zakázali hygienici kvůli nekvalitní vodě koupání. Na jiných přírodních koupalištích v Jihomoravském kraji je situace lepší, voda je převážně čistá. Vyplynulo to z údajů, které dnes zveřejnila Krajská hygienická stanice v Brně. Pouze na některých místech Brněnské přehrady je kvalita vody mírně zhoršená, hygienici ji ohodnotili stupněm dva z pěti možných, přičemž pátý je nejhorší.

Z Brněnské přehrady pracovníci Povodí Moravy na začátku týdne odstranili naplavené nečistoty a větve. Teplota vody vlivem teplého počasí opět stoupá. Zatímco na začátku července měla po deštích zhruba 15 stupňů, nyní už má přes 20 stupňů Celsia. Podle hygieniků je vhodná ke koupání. Na přehradě v minulých letech podnikli proti přemnožování sinic řadu kroků, například loni vydržela voda kvalitní celou sezonu. Letos se při červnové vlně veder přemnožily sinice a některé bakterie, zákaz koupání ale nebylo nutné vydávat. Nyní je voda opět o jeden stupeň čistší.    

Bezproblémová voda ohodnocená stupněm jedna je také v nádrži Nové Mlýny, ve Vranovské přehradě, v Letovicích i v dalších přírodních koupalištích, které hygienici sledují. Lidé mohou podle odborníků ohodnotit kvalitu vody i sami. Pokud není zakalená, nezapáchá, na hladině a v okolí se nepovalují odpadky a mrtvé ryby, bude zřejmě vhodná ke koupání.

Zdroj ČTK

Štítky Olšovec, kvalita vody, rybník, Jedovnice, koupání, Brněnská přehrada, Krajská hygienická stanice, Brno, Jihomoravský kraj, okres Blansko, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rybníku Olšovci je zakázané koupání, jinde je voda čistá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.